Oscar Pistorius bo v torek izvedel kazen za nenaklepni uboj dekleta Reeve Steenkamp na lansko valentinovo. Foto: Reuters
Oscar Pistorius bo v torek izvedel kazen za nenaklepni uboj dekleta Reeve Steenkamp na lansko valentinovo. Foto: Reuters
Oscar Pistorius
Primer Pistorius je že leto in pol ena glavnih novic v anglosaškem svetu, saj gre za invalidnega športnika, ki je kot prvi postal svetovna zvezda. Foto: Reuters

Tožilstvo je v sklepu procesa za Pistoriusa danes zahtevalo najmanj deset let zaporne kazni, zaradi umora partnerice Reeve Steenkamp. Obramba najbolj znanega paraolimpijca na svetu je nasprotno zagovarjala možnost hišnega zapora in opravljanja družbeno koristnega dela.

"Uboj človeka je grozno dejanje, četudi je zagrešeno nenaklepno," je na sodišču v Pretorii tožilec Gerrie Nel ostro zavrnil predlog obrambe. Pistorius bi za dejanje, za katero so odločili, da je kriv, lahko prejel do 15 let zapora. Tožilstvo zahteva, da kazen ne sme biti nižja od 10 let za zapahi.

Zapor nevaren za bankrotiranega Pistoriusa?
Pistoriusova obramba si je pred tem prizadevala za to, da bi se paraolimpijec izognil zaporni kazni, in je na zaslišanje poklicala priče, ki naj bi dokazale, da je Pistoriusu resnično žal za uboj Reeve Steenkamp in da ima pošten značaj. Predlagajo kazen v obliki hišnega zapora in družbenokoristnega dela, poleg tega njegova obramba trdi, da v zaporu ne bi bil varen, kar pa je uprava južnoafriških zaporov ostro zanikala. Med zagovorom je obramba tudi razkrila, da je Pistorius med procesom ostal brez denarja in je domnevno na robu bankrota.

Krvavo valentinovo v Pistoriusovem domu
Sodnica Thokozile Masipa je presodila, da je Pistoriusa 12. septembra kriv nenaklepnega uboja, ker je na lansko valentinovo ubil svoje 29-letno dekle. Kot je namreč presodila, je Steenkampovo ubil po pomoti. Paraolimpijski zvezdnik se je ves čas zagovarjal, da ni šlo za umor, temveč naj bi streljal v samoobrambi.

Domneval je, da se je v hišo pretihotapil vlomilec, in zato poprijel za strelno orožje. Štirikrat je ustrelil skozi vrata kopalnice, kjer pa je policijo po prihodu na prizorišče zločina pričakalo truplo njegovega dekleta.

Po sedmih mesecih sojenja čas za kazen
Sodnica Masipa je petkovo obravnavo po koncu zadnjega nastopa tožilstva in obrambe končala in izrek kazni napovedala za torek naslednji teden. S tem se bo končalo sedem mesecev trajajoče sojenje Pistoriusu, ki je pritegnilo pozornost javnosti tako v domovini kot po svetu.