Vojna na Kosovu pred desetletjem še vedno buri duhove. Foto: EPA
Vojna na Kosovu pred desetletjem še vedno buri duhove. Foto: EPA

Kot piše prištinski časnik Kosova sot, obstaja sum, da so Srbi med spopadi prek Makedonije in Bolgarije trgovali z organi ubitih kosovskih Albancev. Organi naj bi končali v Rusiji. Makedonski časnik Lajm poroča, da je bilo med spopadi na Kosovu veliko zdravnikov iz Rusije.

Makedonija naj bi bila pripravljena s Kosovom sodelovati pri iskanju 22 pogrešanih kosovskih Albancev, ki naj bi bili pokopani na pokopališču Butel v Skopju.

Srbska televizija B92 namerava predvajati oddajo o trgovanju z organi ugrabljenih Srbov in drugih Nealbancev v Albaniji. Med oddajo naj bi pokazali posnetke preiskave Unmika in haaškega sodišča. Preiskava je potekala februarja 2004 v t. i. rumeni hiši blizu Burela v Albaniji. Med julijem in avgustom 1999 naj bi ugrabljene srbske civiliste, v nekaterih primerih pripadnike srbske vojske in policije, prepeljali v Albanijo in jih odpeljali na neko kliniko blizu Tirane, kjer so jim odstranili organe, te pa nato prodajali v Turčiji.

Zaradi domnevne trgovine z organi, o kateri je v svoji knjigi pisala Carla del Ponte, nekdanja glavna tožilka Mednarodnega sodišča za zločine, storjene na območju nekdanje Jugoslavije, so srbski pravosodni organi že pred časom sprožili preiskavo.

T. V.