Poročilo obremenjuje nekdanje vodilne predstavnike Kosovske osvobodilne vojske. Foto: EPA
Poročilo obremenjuje nekdanje vodilne predstavnike Kosovske osvobodilne vojske. Foto: EPA

Delegacija Evropske unije na Kosovu (Eulex) je sporočila, da bo Williamson vodil posebno skupino preiskovalcev, ki bodo preučili obtožbe, ki so se pojavile v poročilu o kriminalnih dejanjih in trgovini s človeškimi organi.

Poročilo je pripravil in decembra lani javnosti predstavil posebni poročevalec Sveta Evrope Dick Marty.

Thaci zanika obtožbe
Poročilo med drugim razkriva, da naj bi se Thaci in vodstvo nekdanje Osvobodilne vojske Kosova (OVK) konec 90. let prejšnjega stoletja kot kriminalna združba poleg trgovine z mamili in orožjem ukvarjali tudi s trgovino s človeškimi organi.

Thaci in njegovi sodelavci naj bi na meji med Kosovom in Albanijo vodili centre, v katerih so zadrževali civiliste, med njimi tudi Srbe, jih ubili, njihove organe pa prodali na črnem trgu.

Po pisanju Martyja je Zahod vedel za domnevne kriminalne dejavnosti Thacija in drugih voditeljev kosovskih Albancev, vendar je zamižal na eno oko.

Poročilo je 25. januarja potrdila Parlamentarna skupščina Sveta Evrope, ki je ob tem pozvala EU in Eulex, naj raziščeta te navedbe. Eulex je tako 27. januarja sprožil predhodno preiskavo z navedbami v poročilu.

Thaci je vse obtožbe o svoji vlogi v domnevnih kriminalnih dejavnostih odločno zanikal in Martyja označil za protialbanskega, medtem ko je bilo po njegovem mnenju poročilo pripravljeno v Srbiji ob blagoslovu Rusije.

Williamson preiskoval Miloševića in Arkana
50-letni Williamson trenutno dela kot posebni svetovalec za mednarodne pravne zadeve pri generalnem sekretarju ZN-a Ban Ki Munu.

Med letoma 1994 in 2001 je deloval na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, kjer je bil zadolžen za preiskave in aktivnosti sodišča na Balkanu, tudi v primeru proti Slobodanu Miloševiću in Željku Ražnjatoviću Arkanu.