V napadu je umrlo 27 ljudi, med katerimi naj bi bilo veliko pripadnikov sirske vojske. Foto: EPA
V napadu je umrlo 27 ljudi, med katerimi naj bi bilo veliko pripadnikov sirske vojske. Foto: EPA

Državni in provladni mediji poročajo, da sta najmanj dve od štirih eksplozij na osrednjem mestnem trgu Sadalah al Džabari povzoročila avtomobila bombi. Peta eksplozija naj bi odjeknila nekaj sto metrov stran, na robu starega dela mesta.

Kot je dejal neimenovani predstavnik mesta, bi se lahko število smrtnih žrtev še povečalo, saj so številni hudo ranjeni. Gre za najhujši napad po 28. avgustu, ko je v predmestju glavnega mesta Damask avtomobil bomba eksplodiral na pogrebu dveh provladnih predstavnikov, pri čemer je umrlo 27 ljudi.

Po današnjem napadu so v Alepu zaprli vsa vladna poslopja. Tako državni mediji kot opozicija poročajo, da bile eksplozije na osrednjem mestnem trgu Sadalah al Džabri. Med mrtvimi naj bi bili številni pripadniki sirske vojske.

Hudi spopadi za Alep
Po številu prebivalcev je Alep največje mesto v Siriji, zanj pa že od julija potekajo ostri spopadi med vladnimi in protivladnimi silami. Kot piše BBC, so nasprotniki režima Bašarja Al Asada prejšnji teden sprožili novo ofenzivo, v kateri želijo prevzeti nadzor nad več soseskami v mestu. V torek je libanonski časopis Al Dijar, ki je naklonjen sirski vladi, poročal, da je predsednik Bašar Al Asad ukazal napotitev več tisoč vojakov v Alep, da bi strl tamkajšnji upor nasprotnikov režima.

Sirska državna televizija je eksplozije pripisala "teroristom", opozicijski aktivisti pa zanje obtožujejo vladne sile, s čimer naj bi diskreditirale tako upornike kot mirne protestnike.

Kot piše BBC, analitiki pravijo, da to sicer ni povsem nemogoče, vendar je znano, da v Siriji delujejo tudi skrajni islamisti.