Na zadnjem javnem zborovanju demokrata Terryja McAuliffa v Virginiji je nastopil tudi predsednik Barack Obama. Foto: EPA
Na zadnjem javnem zborovanju demokrata Terryja McAuliffa v Virginiji je nastopil tudi predsednik Barack Obama. Foto: EPA
Bill de Blasio
Bill de Blasio se je iz dokaj nepoznanega kandidata v nekaj mesecih prelevil v glavnega favorita. Newyorčanom se je prikupil z nasprotovanjem politiki dosedanjega župana Bloomberga. Foto: EPA

V zvezni državi Virginija se za položaj guvernerja potegujeta demokrat Terry McAuliffe in republikanec Ken Cuccinelli, sicer pravosodni minister Virginije in pripadnik gibanja čajanke. Javnomnenjske raziskave dajejo nekaj prednosti McAuliffu, nekdanjemu zbiralcu denarja za kampanje Billa Clintona in predsedniku nacionalnega odbora demokratske stranke. Zanj je v nedeljo kampanjo vodil tudi predsednik Barack Obama, danes pa mu bo priskočil na pomoč še podpredsednik Joseph Biden.

Volitve v Virginiji, ki je sicer tradicionalno republikanska država, bodo tudi svojevrsten referednum o zdravstveni reformi. McAuliffe obljublja, da bo za 400.000 prebivalcev Virginije, ki so trenutno brez zavarovanja, omogočil dostopno zavarovanje, Cuccinelli, ki je vložil tožbo proti zdravstveni reformi, ki sicer ni bila uspešna, pa vztraja pri nasprotovanju reformi in obljublja, da je kot guverner ne bo izvajal.

New Jersey bo znova podprl priljubljenega Christieja
V New Jerseyju se bosta za položaj guvernerja spopadla republikanec Chris Christie in demokratka Barbara Buono. Christie, ki se znova poteguje za položaj in se mu obeta gladka zmaga nad Buonovo, je v svoji zvezni državi izjemno priljubljen, saj je brez dlake na jeziku, ob tem pa dovolj zmeren pri ključnih vprašanjih, da je sprejemljiv tudi za večinoma demokratsko volilno telo New Jerseyja.

Še dodatno naklonjenost si je Christie pridobil lani po orkanu Sandy, ko je hitro sprejel ponujeno zvezno pomoč in se ni sramoval fotografiranja z Obamo, s katerim sta skupaj obiskala prizadeta območja in obljubila pomoč. Nekateri analitiki pravijo, da bi se Christie leta 2016 lahko celo potegoval za republikansko predsedniško nominacijo. Glede na trenutne ankete bi bil Christie sprejemljiv za večino Američanov, a ga najprej čakajo še republikanske strankarske volitve, kjer mu bodo nasprotniki očitali vsako zmerno izjavo, ki jo je kdaj izrekel.

New York bo verjetno vodil doslej neznani Bill de Blasio
V New Yorku pa prvič po letu 1989 kaže, da bo mesto spet dobilo demokratskega župana. Kot kažejo javnomnenjske raziskave, bo zmago odnesel do nedavnega skoraj neznani Bill de Blasio, ki si je naklonjenost Newyorčanov pridobil s sporočilom, da je čas za ločitev od politike dosedanjega pohlepnega župana Michaela Bloomberga, od katere so imeli koristi predvsem premožni prebivalci Manhattna.

De Blasio, nekdanji vodja senatne kampanje Hillary Clinton, mestni svetnik in mestni javni advokat oz. ombudsman, se je volivcem priljubil tudi s svojo družinsko zgodbo. Poročen je s temnopolto Chirlane McCray, priljubljen pa je tudi njun 15-letni sin Dante, ki mnoge navdušuje z "afropričesko".

De Blasio, ki je v prvem krogu volitev septembra dobil 40 odstotkov glasov, največ od vseh kandidatov, se bo pomeril z republikancem Joejem Lhoto, ki je bil namestnik župana Rudyja Giulianija in lani v času orkana Sandy vodja podjetja za javni promet MTA. Takrat si je prislužil priznanje, da je po orkanu hitro obnovil javni promet v mestu, a želja meščanov po spremembah ni usmerjena v republikansko stran, zato ima za zmago precej malo možnosti.