Putin in Trump med pomenkom ob robu vrha Apec v Vietnamu. Foto: Reuters
Putin in Trump med pomenkom ob robu vrha Apec v Vietnamu. Foto: Reuters
Trump in Putin sta se v Da Nangu takole prijateljsko rokovala. Foto: Reuters
Trump je novinarjem dejal, da sta imela s Putinom ob robu vrha "dva ali tri krajše pogovore". Foto: Reuters
Trump: »Putin je užaljen zaradi trditev o vmešavanju«

"Samo tolikokrat lahko človeka vprašaš o isti stvari ... rekel je, da se absolutno ni vmešaval v naše volitve," je povedal Trump novinarjem po srečanju v predsedniškem letalu Air Force One. "Vsakič, ko me vidi, reče, da tega ni storil, in jaz mu res verjamem, če to reče, potem to tudi misli. Rekel je, da se ni vmešaval. Rekel je. Še enkrat sem ga vprašal. In mislim, da je bil zelo užaljen zaradi navedb, kar nikakor ni dobro za našo državo," je dejal Trump.

Ob tem je predsednik ZDA še željo po boljših odnosih z Rusijo. "Če bi imeli dober odnos z Rusijo, bi bila to dobra stvar." Kot je pojasnil, je Rusija zelo pomembna pri reševanju problema s Severno Korejo. Sicer pa je povedal, da se s Putinom osebno zelo dobro razume, glede na to, da se ne poznata tako dobro.

Putin sam je obtožbe o vmešavanju označil za "absurdne" in "znanstveno fantastiko". "Vse o tako imenovanem ruskem dosjeju v ZDA je manifestacija notranjepolitične nestabilnosti in internih bojev," je dejal novinarjem.

Pojasnil je še, da je o domnevni povezavi svojih sorodnikov s člani ameriške administracije in drugimi izvedel šele v petek. Domneve, da se je njegova nečakinja sestala z nekdanjim Trumpovim svetovalcem Georgeom Papadopoulosom, pa so le "fantazije". "To je prazno besedičenje in želja, da se izrabi karkoli, da se oslabi trenutnega predsednika," je dejal Putin in ocenil, da še vedno obstaja kriza v odnosih med Rusijo in ZDA, ampak da je Moskva pripravljena "obrniti stran, iti naprej, gledati v prihodnost".

Navedbe o ruskem vmešavanju v ameriške predsedniške volitve novembra lani, pa tudi v domnevno sodelovanje med Trumpovim taborom in Kremljem, preiskuje ameriško pravosodno ministrstvo, ki je že vložilo obtožnice proti več ključnim zdaj že nekdanjim Trumpovim pomočnikom in sodelavcem.

Skupna izjava o Siriji
Trump in Putin sta na vrhu Apeca na kratko govorila tudi o Siriji in sprejela skupno izjavo, v kateri se strinjata, da za vojno v Siriji ne obstaja "vojaška rešitev". "Predsednika sta se strinjala, da vojna v Siriji nima vojaške rešitve", države pa sta pozvala k okrepitvi humanitarne pomoči za Sirijo, je zapisano v izjavi, objavljeni na spletni strani Kremlja. Izrazila sta tudi spoštovanje "suverenosti, neodvisnosti in ozemeljske celovitosti" te države.

Vse v vojno vpletene strani sta pozvala, naj tvorno sodelujejo v mirovnem procesu v Ženevi in podprejo prizadevanja za njegov uspeh. Obenem sta potrdila svojo "odločenost poraziti Islamsko državo".

V zadnjih dneh se je veliko ugibalo o dvostranskem srečanju Trumpa in Putina ob robu vrha Apec - pozornost je bila vanju uprta tudi zaradi zgoraj omenjene vse bolj razmahnjene ameriške preiskave predvolilnih stikov Trumpove ekipe z Rusijo. Voditelja sta si pred kamerami stisnila roki in izmenjala nekaj besed, tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders pa je nazadnje sporočila, da se Trump in Putin v Da Nangu ne bosta posebej sestala, ker da niso mogli uskladiti urnikov. Trump sam je novinarjem med poletom v Hanoj dejal, da sta imela s Putinom v Da Nongu "dva ali tri kratke pogovore".

Severna Koreja kritizira Trumpovo "vojno" turnejo
Medtem pa je Severna Koreja danes kritizirala Trumpovo azijsko turnejo in ga obtožila vojnega hujskaštva. Ob tem je dodala, da bo takšno obnašanje le še spodbudilo Pjongjang pri razvoju jedrskih zmogljivosti. Trump je na svoji azijski turneji med drugim iskal podporo za ustavitev jedrskega programa Severne Koreje ter pozival regionalne voditelje, naj se združijo v prizadevanjih za to. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva je opisal Trumpovo azijsko turnejo kot "obisk vojnega hujskača", ki se želi znebiti severnokorejskih jedrskih zmogljivosti, ki da se uporabljajo za obrambo.

Trump je v nagovoru v južnokorejskem parlamentu v sredo posvaril Severno Korejo, naj ne podcenjuje in preizkuša ZDA. Obenem pa je v govoru, v katerem se je obrnil tudi neposredno na severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, znova dopustil možnost drugačne poti. Severna Koreja je danes sporočila, da je Trumpova opozorila "ne bodo nikoli prestrašila ali preprečila napredovanja", ampak bodo le še "okrepila njena prizadevanja za dokončanje jedrskega programa".

Trump: »Putin je užaljen zaradi trditev o vmešavanju«