Ameriški predsednik Nemčijo obtožuje velikih dolgov zvezi Nato in ZDA. Foto: EPA
Ameriški predsednik Nemčijo obtožuje velikih dolgov zvezi Nato in ZDA. Foto: EPA

Trump meni, da sta s kanclerko ne glede na lažne novice imela "odlično srečanje", vendar pa "Nemčija dolguje ogromne vsote denarja Natu, ZDA pa morajo biti bolje plačane za zelo močno in drago obrambo, ki jo nudijo Nemčiji", je ameriški predsednik tvitnil s svoje rezidence na Floridi.

Na srečanju z Merklovo je sicer izrazil zadovoljstvo, da Nemčija zvišuje delež bruto domačega proizvoda (BDP), namenjenega obrambi, poroča Independent. Nemčija za obrambo trenutno namenja 1,23 odstotka BDP-ja. Članice zveze Nato so se zavezale cilju dveh odstotkov BDP-ja za obrambo, kar pa je do zdaj uspelo le petim članicam, vključno z ZDA. "Mnogo držav dolguje velike količine denarja, kar je nepošteno," je po poročanju Independenta na srečanju dejal Trump.

Ameriški obrambni minister James Mattis je na februarskem srečanju članic Nata poudaril, da bodo ZDA razmislile o svoji zavezanosti skupini, če druge članice ne bodo vlagale več finančnih sredstev.

Trump je na srečanju z nemško kanclerko izrazil podporo zvezi Nato, kanclerka pa mu je obljubila, da si v Nemčiji prizadevajo za povišanje porabe za obrambo na dva odstotka BDP-ja.