Donald Trump je bil vidno navdušen nad podporo Sarah Palin, ki naj bi mu prinesla še nekaj dodatnih glasov, s katerimi bi ugnal Teda Cruza in osvojil zmago na prvih strankarskih volitvah za izbor predsedniškega kandidata. Foto: Reuters
Donald Trump je bil vidno navdušen nad podporo Sarah Palin, ki naj bi mu prinesla še nekaj dodatnih glasov, s katerimi bi ugnal Teda Cruza in osvojil zmago na prvih strankarskih volitvah za izbor predsedniškega kandidata. Foto: Reuters
Sarah Palin in Donald Trump
Podpora Palinove Trumpu je resen udarec Tedu Cruzu, ki je ob izvolitvi za senatorja leta 2012 dejal, da brez podpore Sarah Palin ne bi videl ameriškega senata. Foto: Reuters
Donald Trump in Aissa Wayne
Skoraj tako odmevna kot podpora Palinove je bila v torek podpora hčerke slavnega igralca kavbojskih filmov Johna Wayna. Aissa Wayne je v muzeju pokojnega očeta v Wintersetu v Iowi povedala, da Amerika potrebuje Trumpa, ki je tak kot pravi John Wayne. Foto: Reuters

Nekdanja guvernerka Aljaske, ki je bila kot predstavnica "čajankarjev" leta 2008 podpredsedniška kandidatka ob boku Johna McCaina, je na predvolilnem shodu v Iowi javno podprla razvpitega milijarderja. "Ali ste pripravljeni podpreti Trumpa? Pripravljeni smo na spremembo. Ni zaveza nikomur, razen nam, ljudstvu. On je popolna izbira, da spet naredi veliko Ameriko," je uradno upokojena političarka podprla Trumpa.

Uvod v strankarski izbor kandidata
Donald Trump
skupaj s Tedom Cruzom vodi po anketah v Iowi, kjer bodo registrirani republikanski (in demokratski) volivci na prvi ponedeljek v februarju na okrožnih shodih po domovih, skednjih in šolah debatirali ter utemeljevali, za koga volijo. Arhaična zborovanja (t. i. caucus) so uvod v izbor predsedniških kandidatov tako v republikanski kot demokratski stranki. Republikanci so sicer za letos sprejeli, da so izidi zborovanj obvezajoči za izbor 25 delegatov iz Iowe, ki morajo nato na strankini konvenciji za izbor predsedniškega kandidata glasovati proporcionalno z glasovi prebivalcev te srednjezahodne zvezne države.

Po anketah si tako Trump kot Cruz obetata več kot četrtinsko podporo in sta tako razred zase med dvanajsterico uradnih kandidatov za republikanskega nominiranca, četudi ne uživata podpore strankinega vodstva. Zaradi tega so se zaostrili napadi in izzivanja med vodilnima kandidatoma, v zadnjem tednu pa je Trump znova ujel in malce prehitel Cruza, ki je po anketah vodil v zadnjem mesecu.

Palinova za dodatne glasove čajankarjev
S podporo Sarah Palin naj bi Donald Trump dokazal, da je primeren predstavnik vplivnega gibanja "čajankarjev" in tako ovrgel strahove zaradi svojih preteklih politično liberalnih stališč. Palinova je namreč kljub umiku iz strankarske politike ostala vplivna komentatorka, katere mnenja naletijo na velik odziv med konzervativnimi republikanci.

Tudi guverner za Trumpa in proti Cruzu
Trump je v torek dobil tudi posredno podporo republikanskega guvernerja Iowe Terryja Branstada, ki je strankarske volivce posvaril, naj ne volijo Cruza, ker je proti zveznim subvencijam za etanol iz koruze, ki pomagajo preživeti številnim kmetom Iowe.

V nasledni četrtek čaka republikanske predsedniške kandidate v Iowi še zadnja televizijska razprava, ki naj bi pretehtala, kdo bo slavil prvo volilno zmago. Dober teden dni po Iowi bodo sledile strankine volitve v New Hampshiru in običajno si je zmagovalec prvih dveh držav nabral lepo izhodišče za osvojitev strankine predsedniške nominacije.

Mesec dni po Iowi sledi odločilni super torek
Pred štirimi leti je v Iowi sicer uradno zmagal Rick Santorum (kandidira tudi letos, a uživa sila skromno podporo), a šele po dodatnem preštevanju in za samo 34 glasov pred Mittom Romneyjem. Ta je tako veljal za zmagovalca Iowe med glasovanjem v New Hampshiru, kjer je prav tako zmagal in si tako zagotovil lepo izhodišče za republikansko nominacijo. Odločilen je sicer "super torek", ki bo letos 1. marca.

Sanders ne verjame v ogromno prednost
Na demokratski strani je v torek televizija CNN objavila anketo, ki kaže, da ima senator iz Vermonta Bernard Sanders v državi New Hampshire kar 27 odstotkov prednosti pred Hillary Clinton. Vodil naj bi s 60 proti 33 odstotkomkar je tako presenetljiv rezultat, da mu ne verjamejo niti v Sandersovi kampanji.

Sporočili so le, da anketa potrjuje, da Sanders dobiva vse večjo podporo. Clintonova je leta 2008 izgubila strankarska zborovanja v Iowi proti Baracku Obami, nato pa zmagala v New Hampshiru. V Iowi sta Clintonova in Sanders v anketah izenačena.