Svet
Trump je na južno mejo poslal vojsko, da bi preprečevala vstop nezakonitim prebežnikom. Foto: Reuters
Trump Američane svari pred "karavano" prebežnikov, ki se vijejo iz srednjeameriških držav proti Mehiki. Predsednik trdi, da so se med prebežnike pomešali tudi teroristi in pripadniki IS-a, za kar pa nima nobenega dokaza. Foto: Reuters
Ker Trumpu ni uspelo vzdolž celotne mehiško-ameriške meje postaviti zidu, je zdaj tja poslal vojsko. Foto: Reuters
VIDEO
Trump dodatno zaostruje a...

Dodaj v

Trumpova administracija prepovedala azil za nezakonite pribežnike

Predsednik še naprej zaostruje zakonodajo priseljevanja
9. november 2018 ob 07:44,
zadnji poseg: 9. november 2018 ob 20:25
Washington - MMC RTV SLO

Pod novo zakonodajo, ki jo je predlagala administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa, nezakoniti pribežniki, ki vstopajo v ZDA prek Mehike, ne bodo več upravičeni do azila.

S tem ukrepom želijo nasloviti "zgodovinsko neprimerljivo zlorabo sistema priseljevanja", je povedal visoki predstavnik Trumpove administracije.

Predsednik lahko v imenu "nacionalnega interesa" ustavi migracije, se bere skupna izjava ministrstev za pravosodje in domovinsko varnost.

Priseljevanje je bila ena osrednjih točk Trumpove kampanje nedavnih vmesnih volitev, ko je redno napadal karavano več tisoč prebežnikov iz držav Srednje Amerike, ki se vije proti Mehiki. Trump je na južno mejo poslal vojsko, prebežnike pa označil za "invazijo".

T. i. "poslednja določba", ki sta jo v četrtek napovedala v. d. generalnega državnega tožilca Matthew Whitaker in ministrica za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen, navaja, da je predsednik pooblaščen "preprečiti vstop vsem nezakonitim prebežnikom" in uvesti "kakršne koli omejitve, ki se mu zdijo primerne", če presodi, da prebežniki "škodujejo" ameriškim interesom.

V skladu s predsednikovo izdajo prepovedi vstopa prek ameriško-mehiške meje, tisti, ki jim uspe vstopiti v ZDA nezakonito, ne bodo mogli v državi zaprositi za azil. "Danes udejanjamo pooblastila, ki nam jih je omogočil kongres, in ki omogočajo prepoved upravičenosti do azila za nezakonite prebežnike, ki kršijo predsednikovo prepoved vstopa," se bere izjava.

Zakon ne bo veljal retroaktivno, Trump pa naj bi ga z izvršnim odlokom podpisal v kratkem.

Na kako trdnih tleh stoji odlok?
Po ameriški zakonodaji morajo oblasti prisluhniti vlogam za azil prebežnikov, ki trdijo, da se v domačih državah bojijo nasilja. Tisti, ki zaprosijo za azil, morajo bežati zaradi upravičenega strahu pred pregonom. Po mednarodnem pravu omenjeni veljajo za begunce. In do zdaj so ti v ZDA lahko zaprosili za azil, četudi so v državo vstopili nezakonito.

Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) je Trumpov odlok označila za "nezakonit". "Ameriška zakonodaja specifično omogoča posameznikom, da zaprosijo za azil, ne glede na to, ali so v državo že vstopili," so dejali.

UNHCR spominja na dolžnosti ZDA
V odzivu na novo ameriško politiko je Agencija ZN-a za begunce (UNHCR) sporočila, da morajo ZDA zagotoviti, da lahko vsi ljudje, ki bežijo pred nasiljem ali preganjanjem, dobijo zaščito "brez oviranja".

Številni ljudje, ki hodijo skozi Srednjo Ameriko in Mehiko, bežijo pred "nasiljem ali preganjanjem, ki jim ogrožajo življenja" ter potrebujejo mednarodno zaščito, so sporočili v UNHCR-ju, kjer opozarjajo na obveznosti ZDA, ki izhajajo iz konvencije o beguncih iz leta 1951 in protokola iz leta 1967.

V agenciji ZN-a pojasnjujejo, da "nezadostne kapacitete" na ameriških južnih mejnih prehodih povzročajo občutne zamude na mehiški strani, zaradi česar se številni obupani prosilci za azil obrnejo na tihotapce in prečkajo mejo nezakonito.

Kritike zakona
Proti Trumpovemu odloku protestira tudi človekoljubna organizacija Amnesty International (AI). "Azil ni luknja v zakonu, ampak je rešilna bilka. Ta zakon popolnoma nepotrebno postavlja življenja na tisoče ljudi v nevarnost," opozarja generalni sekretar AI-ja Kumi Naidoo, ki je ostro napadel Trumpovo "dehumanizacijsko retoriko".

Prejšnji poskusi Trumpove administracije, da bi omejila priseljevanje, so sprožili ostro politično in pravno nasprotovanje.

Največjih kritik je bila deležna radikalna Trumpova politika ločevanja prebežniških otrok od staršev na meji, ki jo je za dva meseca uvedel aprila, junija pa je vrhovno sodišče potrdilo še en kontroverzni Trumpov odlok prepovedi vstopa v ZDA za prebivalce več muslimanskih držav, kar je sicer pred tem za neustavno razglasilo več nižjih sodišč.

K. S., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
NOPCBS
# 09.11.2018 ob 07:53
zakaj bi bil nekdo upravicen do azila, ce nasilno ilegalno vdre v neko drzavo?

magari celo mecejo kamne v drzavne usluzbence, drzave, ki naj bi jih sprejela

_
naj legalno zaprosijo in mogoce se jim odobri azil, ce imajo tehtne razloge
veza
# 09.11.2018 ob 07:52
Pismo, zakaj vsi bežijo v ZDA, zakaj ne gredo v Rusijo, na Kitajsko, zakaj ne ostanejo v Mehiki?
tanja-bor
# 09.11.2018 ob 08:04
Tudi v Nemčiji nad Marakešem niso zadovoljni. https://www.welt.de/politik/deutschland/
article183525942/Bundestagsdebatte-Kampf-um-die-Deutungshoheit-beim-umstrittenen-Migrationspakt.html#Comments

Je pa zanimiva smer migracij: stran od komunizma in islamizma. Zakaj ga potem nevladniki uvažajo na Zahod? Bomo tudi mi morali bežati? Kam bomo šli?
Nikolaj
# 09.11.2018 ob 08:31
Edino pravilno.
Tisti, ki nezakonito prečka mejo je kriminalec, saj ravna v nasprotju z zakonom.
Povsem logično je, da kriminalec nima pravice do azila.

Ta ukrep bi morala uvesti tudi Evropa.
veza
# 09.11.2018 ob 07:53
A demokrati res ne morejo premagat Trumpa brez novih in novih volivcev?
samy joe
# 09.11.2018 ob 08:02
Pravilno.
Lunos
# 09.11.2018 ob 08:01
Naj pridejo k nam. Levica časti!
ST11
# 09.11.2018 ob 08:33
Ne mores nepovabljen nasilno vdreti k nekomu ter nato zahtevati, da te crklja in hrani v nedogled, kot to pricakuje 90% ilegalnih migrantov na evropskih mejah. Oziroma, naj mi nekdo od welcomerjev razlozi, kako je on uredil to zadevo pri sebi doma.
Capitalism
# 09.11.2018 ob 08:47
Spet aktivisticen clanek. Zblojeni aktivisti za socialno pravicnost. Zblojeni humanitarci aktivisti. Zblojeni nizji sodniki aktivisti. Zblojeni "novinarji" aktivisti. ITD

Vsem nastetim bi moralo biti jasno, da ZDA in EU ne zmoreta absorbirati vso bedo in revscino tega sveta. Kje so meje zmoznosti in kdo jih naj doloci? To je odvisno - od tega koliko ste pripravljeni tvegati za vaso ideologijo. Ce vas ne skrbi, da lahko izgubite vse, da vasi otroci ne bodo imeli prihodnosti, da se lahko vrnejo verske skrajnosti, nacifasizem in komunizem v svojih najhujsih oblikah, da lahko pride do drzavljanskih in svetovnih vojn.... potem le tako naprej.
spicy
# 09.11.2018 ob 08:40
Stvar je preprosta. Uspešni,šolani in vsi, ki si želijo s svojim delom ustvariti boljše življenje že leta brez problema in po legalni poti migrirajo. Problem so vsi ostali. Torej, če prva skjpina že leta legalno migrira lahko sklepamo, za kakšne migrante torej gre. Ilegalne migracije je treba končat. V eu 20 let nazaj tu ni bilo dvoma, kaj je ilegalno in kaj legalno. Danes se pa govoti o idejah, da bi ilegalno postalo legalno, narobe svet. Torej kraja ipd kmalu ne bo več kaznivo dejanje ? Nedotakljivost v svoji hiši/stanovanju tudi ne ? Saj bo imel pač vsak kriiminalec svoje "humane" razloge ? Red mora bit, to je pa iz dneva v dan večja anarhija.
patriot1970
# 09.11.2018 ob 08:43
Ko je bilo govora o travel banu je bilo na RTV SLO vedno poudarjeno da je ta Trumpov ukrep usmerjen proti muslimanom.

Zakaj v vaših člankih nikjer ne zasledim, da so Trumpovi ukrepi proti karavani uperjeni proti kristjanom?
mattyy
# 09.11.2018 ob 08:23
Edino pravilno. Mogoče se bodo edino tak zmigali za svojo državo. Ta Trump bo spisal zgodovino. Podporniki Clintonove pa v jok in na CNN.
Binder Dandet
# 09.11.2018 ob 09:24
Podpiram vsakršne korake v smer omejevanja zlorabe inštitucije azila.
Vongobongo
# 09.11.2018 ob 09:07
Prva pametna poteza Trumpa in nekaj kar EU tudi rabi. ;)
paver
# 09.11.2018 ob 08:58
Končno!
DrKult
# 09.11.2018 ob 10:36
berniemax: "Spet lahko prebiramo cvet slovenskega desničarskega slaboumja. Kakšni komentarji."

Daj mi pojasni no to slaboumje. Ker namreč jaz npr. nisem desničar, nikoli nisem volil nobene desne stranke in nikoli v lajfu ne bi volil za Trumpa. A za vraga, institut azila se že leta proti vsem zakonom in zdravemu razumu izkorišča za ilegalne migracije, pa se ne ukrene popolnoma NIČ! Ko se hoče povsem legitimno kakega ilegalca deportirati, pa vi "dobroumni" levičarji že spet protestirate. Kaj hoče človek? Očitno se jih ne da znebiti, ko enkrat prestopijo naše meje, torej bo pač treba ukrepati že prej. Na koncu dneva jih tukaj pač nočemo. Američani ne v ZDA, še manj pa Evropejci v Evropi.
anny22
# 09.11.2018 ob 08:58
Ilegalni ekonomski migranti nikoli niso imeli pravice do azila. Nekdo mora samo zbrati pogum in to jasno povedati. Se jih je pa toleriralo, dokler so bile potrebe po delovni sili. Z avtomatizacijo ta potreba izginja in ravno tako gledanje stran.
Hijena
# 09.11.2018 ob 08:07
@veza
"Pismo, zakaj vsi bežijo v ZDA, zakaj ne gredo v Rusijo, na Kitajsko, zakaj ne ostanejo v Mehiki?"

Mogoče, ker je vmes nekaj, kar se imenuje Tihi ocean
Lovec
# 09.11.2018 ob 11:22
Ukrep vreden posnemanja.
potatotomato
# 09.11.2018 ob 09:19
Težko razumem ljudi, ki zagovarjajo ilegalce. Zakaj imamo potem sploh zakone?
Rozmarin
# 09.11.2018 ob 09:05
@Radenm
Evropo in ZDA nič ne zavezuje, da bi morala sprejemati in pomagati ljudem iz tretjega sveta. Vse to se dela iz dobre volje in ničesar drugega. Ko bo začel padati zaradi tega življenjski standard in bodo naraščali konflikti...bo tudi te dobre volje konec.
GORILA
# 09.11.2018 ob 08:19
@tanja-bor
Je pa zanimiva smer migracij: stran od komunizma in islamizma.

Samo tole mi razloži, ker ne vem, če imam prav:
Torej, v Hondurasu je komunizem, v Gvatemali pa islamska država. Je to prav, ali je ravno obratno in je v Hondurasu islamska država in v Gvatemali komunizem?
tupamaross
# 09.11.2018 ob 10:49
Verjetno je, da drugega izhoda niti ne bo. Za vse države.

Globalizacijo za prost pretok ljudi, blaga in kapitala, je
razumeti tako,da z identifikacijskim dokumentom potuješ
v katerokoli državo, se tam vpišeš na univerzo ali karkoli
drugega, si poiščeš službo, ves ta čas pa imaš zadosti
sredstev za preživetje.

Globalizacija ni zamišljena tako, da milijoni imigrantov
pridrvijo v tvojo državo, mnogi pa brez slehernega
dokumenta in brez sredstev za preživetje. Te imigrante
je nujno vrniti v njihove države.

Strogo je ločiti begunce, ki so iz svojih držav zbežali
pred vojno, da bi sebi in svojim družinam rešili življenje.
Te ljudi je pač nujno nastaniti in jim omogočiti preživetje
do dokončne njihove vrnitve v njihove države, ko so za to
ustvarjeni pogoji.

Nisem strahopetec,vendar me je v moji državi strah za
svojo družino in svoje premoženje.

Kaj se je zadnjič zgodilo v Pakistanu? Na Vrhovnem
sodišču oproščena pripadnica krščanske vere,ki je bila
pred tem obsojena na smrt, je doživela demonstracije
milijonov takih, ki hodijo po svetu kot imigranti, ki so
zahtevali ne le njeno obešanje, pač pa celo obešanje
vseh Vrhovnih sodnikov, ki so jo oprostili. Kako bomo
mi takšne ljudi prevzgojili in jih asimilirali? Nemogoče.

Njen odvetnik je že zdavnaj moral pred linčem zbežati
iz svoje države skupaj s svojo družino. Izpuščeno dekle
se sedaj skriva in le čaka, da ji dobri ljudje spravijo iz
Pakistana še njeno družino, da bi tudi ona lahko šla...

Všeč mi je zahodna civilizacije in njene pridobitve in nočem,
da bi mi kdo v moji državi grozil s smrtjo, ker nisem njegove
vere...
Nikolaj
# 09.11.2018 ob 08:37
Bi bilo bolje, če bi bila Mehika ameriška kolonija.
In tudi za marsikatere afriške deleže bi bilo bolje, če bi imele status kolonije.
stratocaster
# 09.11.2018 ob 08:04
@veza
Ali pa podobno vprašanje: zakaj vsi grozijo, da bodo zapustili ZDA v Kanado, nikoli Mehiko? Pa je vreme bistveno boljše tam dol. Ni logike. Je kaj narobe z Mehiko?
audiac
# 09.11.2018 ob 09:27
, tisti, ki jim uspe vstopiti v ZDA nezakonito, ne bodo mogli v državi zaprositi za azil.
Pravilno.Inštitucija azila je popolnoma zlorabljena zadeva.Že zdavnaj ne služi več svojemu namenu.Uporabljajo ga za dosego drugih ciljev.
ST11
# 09.11.2018 ob 08:53
GORILA, ce imas doma na hrani in crkljanju kaksnega ilegalnega migranta, bom vesel tvoje razlage, sicer ne odgovarjas ne postavljeno vprasanje.
GORILA
# 09.11.2018 ob 08:28
@veza
Pismo, zakaj vsi bežijo v ZDA, zakaj ne gredo v Rusijo,

...le zakaj je potem v Moskvi na milijone Uzbekov, Kirgizov, Tadžikov...?
astro
# 09.11.2018 ob 10:30
Trumpu dam prav. Migrant naj pride na mejo, zaprosi za azil, razloži situacijo. Oblast ga popiše in ga usmeri in nato vsaj približno ve, kje se človek nahaja, kaj zna.
Če migrantu uspe ilegalno priti čez mejo, bo nato ves čas v strahu, da ga odkrijejo. Pripravljen bo storiti vse, da ostane. Delati za najnižjo možno ceno ali pa se vreči v kriminal.
Skippy
# 09.11.2018 ob 09:25
...le zakaj je potem v Moskvi na milijone Uzbekov, Kirgizov, Tadžikov...?

Kot ponavadi lažeš.

According to the 2010 Russian census, top 20 ethnic groups were:
9 Uzbeks 35,595 0.3
10 Tajikis 27,280 0.2

Kirgizov pa sploh ni med top20.
samy joe
# 09.11.2018 ob 08:24
Oh kje so tisti časi, ko nisi bral o ilegalcih, ekonomskih migrantih, terormuslimanih,...

Sinatra ima dobro pesem: Fly me to the moon
GORILA
# 09.11.2018 ob 08:16
@veza
Pismo, zakaj vsi bežijo v ZDA, zakaj ne gredo v Rusijo, na Kitajsko, zakaj ne ostanejo v Mehiki?

...ti si pa dolgo spal, a ne??

Grims pravi, da jih hoče na 100tisoče v Slovenijo!
Beorn
# 09.11.2018 ob 08:01
Ameriško blagostanje temelji predvsem na črpanju poceni virov v ustrahovanih in zmanipuliranih državicah, izvozu demokracije prav v ta namen ter dominiranje petro-trga z dolarjem. To početje pa neizbežno spravlja ljudi v nevzdržne situacije.
Izjava, da so prebežniki "invazija" bi bila smešna, če ne bi bile stvari že kar prekleto resne.
WeeBay
# 09.11.2018 ob 12:42
Jaz sem pa mislil da je Trump samo blefiral in da je bila to samo predstava za vmesne volitve lol. Še ena odlična in zgodovinska poteza Trumpa. CNN (Caravan News Network) pa v jok in na drevo.
zeus-zengg
# 09.11.2018 ob 12:01
Trumpova administracija prepovedala azil za nezakonite pribežnike
--------------
načeloma ima v tem primeru prav . Pribežniki so v 99% le ekonomski migranti , ki pa bi se lahko čisto enostavno prijavili na kakšni organizaciji za delo v tujini in kdor na zahodu bi želel določen profil delavca bi poslal potrebo po delavcu . Tisto , da migranti lahko na silo vstopijo v tujo državo pa seveda skregan z zdravo pametjo ....
Zlobni škrat
# 09.11.2018 ob 11:17
Bravo Trump. Slovenija uči se.
berniemax
# 09.11.2018 ob 10:30
Spet lahko prebiramo cvet slovenskega desničarskega slaboumja. Kakšni komentarji.
Skippy
# 09.11.2018 ob 09:18
Pismo, zakaj vsi bežijo v ZDA, zakaj ne gredo v Rusijo, na Kitajsko, zakaj ne ostanejo v Mehiki?

Mene bolj skrbi, da ti naši komentatorji ne odidejo v Rusijo in Kitajsko, če sta to tako sanjski državi. Takšni sanjski državi, pa nobenih težav z migracijami :(
tupamaross
# 09.11.2018 ob 13:46
Kdo resnično zasluži azil in celo državljanstvo v najkrajšem
možnem času?

Pakistanski odvetnik s svojo družino ter dekle, ki ga je branil
in njena družina.

Potencialnih ekonomskih migrantov je po moje ta hip okrog
5 milijard.

ZDA preprosto nimajo drugega izhoda, vendar bi bilo nujno,
da v najkrajšem času umaknejo svoje vojake v svojo državo,
saj so same krive za te imigracije.
zeus-zengg
# 09.11.2018 ob 13:28
Radoveden
Veš, ni treba bit desničar, da si realist. Je pa vsekakor treba biti skrajni levičar, da to nisi.
-----------
Vedno znova me zmoti , ko se neo liberalizem , ki je prisoten v skoraj vseh strankah na nek mimikrimični način podtika levici . Kolikor mi je znano so v levičarski Jugi stali graničarji torej vojska , naša politika pa sploh ni levičarska , saj je tudi Šarec pristopil k EU - liberalcem , ki pa so bolj desnica kot levica . Sicer pa je jasno kdo se zavzema za migrante : velekapital in del aktivistov ( tudi mediji ) kot njihova podaljšana roka...
patriot1970
# 09.11.2018 ob 10:17
KLIPAN
# 09.11.2018 ob 09:22 Prijavi neprimerno vsebino

Ko deklarirani desničar prepoveduje vstop katolikom, ob tem pa prodaja rekordne količine orožja Saudijcem, se človek lahko samo reži.


...medtem ko prodaja orožja Savdijcem s strani premiera Španije, deklariranega levičarja ...... ni niti najmanj sporna!
Sklonjen
# 09.11.2018 ob 09:02
Red je red in zakon je zakon ... pri nas pa se še kar uklanjajo pritiskom nevladnih organizacij plačevanih s strani sumljivih tujih organizacij in donatorjev!
Ramus
# 09.11.2018 ob 08:43
Amater tale Trump, pri nas imamo boljše panelne ograje, ki nas ščitijo pred invazijo zveri iz juga, ki nas bodo vse islamizirale in nam pojedle otroke,....
astro
# 09.11.2018 ob 17:05
@stari maček, Tramp je priseljenec Nemec
Njegov oče je prišel v ZDA preko Ellis Islanda, torej z vednostjo oblasti. Melanija pa se najbrž tudi ni plazila pod žico.
the law1
# 09.11.2018 ob 11:25
Trump Američane svari pred "karavano" prebežnikov, ki se vijejo iz srednjeameriških držav proti Mehiki. Predsednik trdi, da so se med prebežnike pomešali tudi teroristi in pripadniki IS-a, za kar pa nima nobenega dokaza. Foto: Reuters

Trump je trdil, da naj bi bili v karavani ljudje bližnje vzhodnega videza. Dejstvo, da to brez problema drži saj poteka tudi migracijska pot preko Kolumbije in potem preko Darionove vrzeli v Panamo in potem preko severa.

In ja tam gredo skozi od Irancev, Indijcev, Nepalcev oz vse možno

Darien Gap: Desperate Journey to America
Aprila
# 09.11.2018 ob 10:49
@ DrKult
Škoda časa za odgovore na "Jaz dobesedno obupavam nad clovestvom ko berem komentarje pod tovrstnimi clanki.", "Spet lahko prebiramo cvet slovenskega desničarskega slaboumja. Kakšni komentarji." in podobne komentarje ki so samo druga oblika komentarjev ki vsakega ki je proti ilegalnim migracijam in za to da se izvaja zakon o šengenu označujejo za rasista, nacista, islamofoba in blejajo kako je vztrajanje da naj zakoni veljajo za vse enako; za državljane in za ilegalce posledica strahu pred tujci.
patriot1970
# 09.11.2018 ob 10:21
KLIPAN
# 09.11.2018 ob 09:44 Prijavi neprimerno vsebino
Le kaj je narobe v teh katoliških državah, ki jih vodi desnica da ljudje tako bežijo iz njih?....


Marsikaj,...ampak kako ti uspe izpustiti bistvo,....ljudje resda bežijo iz katoliških držav z desničarskimi vladami,...a bežijo prvenstveno v države z ravno tako desničarskimi vladami! Zakaj ne bežijo v države z levičarskimi vladami?
Zakaj ne bežijo v muslimanske države?
katiah
# 09.11.2018 ob 09:40
Jaz dobesedno obupavam nad clovestvom ko berem komentarje pod tovrstnimi clanki.
ibn Ghazi
# 09.11.2018 ob 15:24
Mislim, da je to pravilno. Enako bi morali storiti tudi pri nas - izjema bi bili morebitni ilegalni prebežniki iz neposrednih sosed, se pravi državljani ITA, HUN, AUT in CRO bi imeli pravico do azila, ostali ne, razen če pridejo po morju ali iz zraka.
Radoveden
# 09.11.2018 ob 12:53
"Spet lahko prebiramo cvet slovenskega desničarskega slaboumja. Kakšni komentarji."

"Cvet slaboumja", ah, kakšna ironija.

Veš, ni treba bit desničar, da si realist. Je pa vsekakor treba biti skrajni levičar, da to nisi.
Kazalo