Losangeleška nadškofija je leta 2007 že dosegla poravnavo z več kot 500 žrtvami spolnih zlorab v višini 660 milijonov dolarjev (na fotografiji kardinal Roger Mahony). Foto: EPA
Losangeleška nadškofija je leta 2007 že dosegla poravnavo z več kot 500 žrtvami spolnih zlorab v višini 660 milijonov dolarjev (na fotografiji kardinal Roger Mahony). Foto: EPA
Keith O'Brien
74-letni O'Brien je bil edini britanski predstavnik, ki naj bi sodeloval v bližajočem se konklavu v Vatikanu. Foto: Reuters

Dogovor o poravnavi je pospešila objava več tisoč strani težkega gradiva o zlorabah štirih dečkov, ki jih je v 70. letih prejšnjega stoletja zagrešil duhovnik Michael Baker.

Dokumenti med drugim dokazujejo, da je kardinal Roger Mahony vedel za zlorabe, pa ne le za to zlorabo, ki je vendarle doživela neke vrste epilog, temveč tudi za druge. Še več, Bakerju je dovolil, da še naprej opravlja službo duhovnika, pa čeprav je leta 1986 na sodišču priznal, da je v preteklosti spolno zlorabljal mladoletnike.
Med drugim so bili dokumenti, ravno zaradi odlašanja kardinala Mahonyja, v javnosti objavljeni šele prejšnji mesec, je pojasnil eden izmed odvetnikov.

Protesti proti udeležbi Mahonyja v konklavu
Zaradi (ne)dejanj in molčečnosti v primeru Baker je skoraj 10.000 ameriških katolikov protestiralo proti udeležbi kardinala Mahonyja na konklavu.
Losangeleški kardinal je bil sicer v svoji skupnosti, ki je s petimi milijoni vernikov največja v ZDA, v preteklosti izjemno priljubljen. Po 26 letih službovanja se je leta 2001 upokojil.

Glede na to, da so odvetniki žrtev, nekdanji duhovnik in kardinal Mahony dosegli dogovor, to pomeni, da nobena izmed strani ni priznala krivde.

Baker je leta 1986 priznal, da je v preteklosti spolno zlorabil mladoletnike. Po psihološkem zdravljenju znotraj zidov Cerkve so mu po domnevni ozdravitvi znova dovolili službovanje. Vendar se je znova vrnil na stara pota, med njegovimi žrtvami spolnih zlorab, ki so se dogajale v 70. letih prejšnjega stoletja na izletih v San Diego, kjer so dečki prespali, pa so bile tudi štiri žrtve, ki so dobile odškodnino.

Baker je več kot desetletno zaporno kazen začel prestajati decembra 2007, a je bil oktobra 2011 izpuščen na prostost.

Odstop škotskega kardinala
Kot zanimivost spomnimo - pred slabim tednom je najvišji predstavnik Katoliške cerkve v Veliki Britaniji kardinal Keith O'Brien odstopil zaradi obtožb o neprimernem vedenju. Nadškof naj bi se v 80. letih prejšnjega stoletja na neprimeren način približal enemu od duhovnikov.