Nemško zunanje ministrstvo je po drugi svetovni vojni trdilo, da ni sodelovalo z nacisti pri izvajanju holokavsta. Foto: EPA
Nemško zunanje ministrstvo je po drugi svetovni vojni trdilo, da ni sodelovalo z nacisti pri izvajanju holokavsta. Foto: EPA

Nemški zgodovinarji so odkrili, da so nemški diplomati med letoma 1933 in 1945 imelo večjo vlogo pri izvedbi holokavsta nad Judi v tretjem rajhu kot so sprva priznavali. Podatek je sicer kontradiktoren, saj je bilo nemško zunanje ministrstvo po drugi svetovni vojni prikazano v svetli luči.

"Zunanje ministrstvo je aktivno podpiralo vse ukrepe preganjanja, kratenja človekovih pravic, izgona in holokavsta," je dejal Eckart Conte, eden izmed štirih zgodovinarjev, ki so bili vključeni v raziskavo. Conte je preučeval diplomatske arhive dobrih pet let. Po zbranih dejstvih pa je zunanje ministrstvo označil kot "kriminalno organizacijo".

Komisijo, ki je raziskovala delovanja in vlogo nemškega zunanjega ministrstva med drugo svetovno vojno, je leta 2005 odobril zunanji minister Joschka Fischer. Ta je za Deutsche Welle dejal, da je bil ob branju poročila "bolj in bolj presenečen". Zdajšnji zunanji minister Guido Westerwelle pa je poročilo označil "kot pomemben dokument", ki bo prispeval k ocenitvi dela ministrstva v njegovi zgodovini.

Med drugim je v poročilu odkrito tudi to, da je tajnik na nemškem zunanjem ministrstvu (1938-1943) Ernst von Weizsaecker zahteval odvzem nemškega državljanstva pisatelju Thomasu Mannu leta 1936, saj je ta spodbujal "sovražno propagando" proti tretjemu rajhu. Weizsaecker, ki so mu po vojni sodili za zločine proti človeštvu, saj naj bi bil vpleten v deportacijo francoskih Judov v Auschwitz, se je branil, da ni nikoli sodeloval z nacisti. Leta 1949 je bil obsojen na sedem let zapora, a je dve leti po tem umrl.

Med dokumenti je, recimo, naveden tudi izvedenec za Jude na nemškem zunanjem ministrstvu Franz Rademacher. Kot razlog za enega izmed svojih potovanj v tujino je navedel "likvidacijo Judov v Beogradu".

"Nemčija si je na iskren in boleč način ogledala svojo preteklost. Poročilo pa je opomin na to, kako sta bili nemška družba in institucije vpletene v holokavst in brutalnosti nacističnega režima," pa je izjavil predsednik ameriškega društva preživelih holokavsta in njihovih potomcev Elan Steinberg.