Mandatar mora vlado v parlamentu predstaviti v 28 dneh, če mu to ne uspe, ima na voljo dodatnih 14 dni. Po tem roku lahko predsednik države imenuje novega mandatarja (na fotografiji levo premier Benjamin Netanjahu in predsednik Šimon Perez). Foto: EPA
Mandatar mora vlado v parlamentu predstaviti v 28 dneh, če mu to ne uspe, ima na voljo dodatnih 14 dni. Po tem roku lahko predsednik države imenuje novega mandatarja (na fotografiji levo premier Benjamin Netanjahu in predsednik Šimon Perez). Foto: EPA

Čeprav je 22. januarja 82 izmed skupno 120 novoizvoljenih poslancev podprlo imenovanje Benjamina Netanjahuja za novega starega izraelskega premierja, je bil ta ob predsednikovem imenovanju vidno ganjen.

Dejal je, da želi sestaviti čim širšo in stabilno vlado narodne enotnosti, kot prioriteto nove vlade pa je izpostavil preprečitev Iranu, da bi dobil jedrsko orožje, kot tudi soočenje z drugimi grožnjami varnosti Izraela. Med drugim je Palestinskega predsednika Mahmuda Abasa pozval k vrnitvi k pogajanjem.
Presenečenje volitev mlada sekularna stranka Ješ Atid
Uradni pogovori za sestavo izraelske vlade bodo potekali že danes popoldne, ko se bo Netanjahu sestal z vodjo sredinske sekularne stranke Ješ Atid Jairom Lapidom. Ta mlada stranka, ki je bila ustanovljena pred 19 meseci, se je na volitvah uvrstila na drugo mestu, v novi vladi pa naj bi imela pomembno mesto. Po navedbah medijev, bi Lapid lahko postal zunanji minister ali minister za finance.

Največ poslancev bo z Netanjahujeve liste
Sicer pa bo imela v novem sklicu parlamenta največ poslancev, 31, Netanjahujeva lista, v kateri sta njegova nacionalistična stranka Likud in še bolj nacionalistična Izrael Bejtenu nekdanjega zunanjega ministra Avigdorja Libermana.

Kamen spotike - Palestina
Netanjahu se bo danes sestal še z vodjo ultradesničarske stranke Habajt Hajehudi Naftalijem Benetom. Njegova stranka je dobila 12 sedežev in naj bi po pričakovanjih prav tako vstopila v vlado. V vladi bi lahko sodelovali tudi ultraortodoksni stranki Šas, ki je prejela 11 sedežev, in Združenje judaizem tore, ki jih je dobilo sedem.

V pogovorih s Peresom sta namreč tudi ti dve stranki podprli Netanjahuja za mandatarja. Vendar pa bi Netanjahu lahko imel težave z njuno vključitvijo v vlado skupaj z Lapidom, ki se zavzema za večje število ultraortodoksnih Judov v vojski, čemur pa omenjeni stranki odločno nasprotujeta.

Glede mirovnega procesa s Palestinci bo moral Netanjahu najti skupen jezik med strankama Habajt Hajehudi, ki podpira gradnjo judovskih naselbin na palestinskem ozemelju, in Ješ Atid, ki podpira oblikovanje palestinske države.

V novi vladi bi lahko bila tudi sredinska stranka Kadima, ki je imela do zdaj v parlamentu 28 poslancev, v novem parlamentu pa bo imela le dva poslanca.