Svet
ZN
Grčija zahteva umik vseh 35.000 turških vojakov z otoka, Turčija pa temu nasprotuje. Foto: Reuters

Dodaj v

Tudi zadnji krog pogajanj o združitvi Cipra neuspešen

Večletna pogajanja o združitvi v federacijo
7. julij 2017 ob 10:14
Crans Montana - MMC RTV SLO, STA

Po maratonskih pogovorih v švicarski Crans Montani se je tudi zadnji krog pogajanj o združitvi Cipra končal brez dogovora. Turška in grška stran se nista uspeli uskladiti glede prisotnosti turških vojakov na otoku.

"Zelo mi je žal, da vas moram obvestiti, da se je kljub prizadevanjem vseh delegacij in strani konferenca zaključila brez dogovora," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. Kot je dejal, je med stranmi še vedno preveč odprtih vprašanj, pri čemer ni želel razkriti podrobnosti.

Po neuradnih podatkih nemške tiskovne agencije DPA pa je bilo jedro spora zahteva za umik turških vojakov z otoka. Turčija namreč vztraja, da bi na Cipru tudi po združitvi ohranila navzočnost vojske, medtem ko Grčija zahteva umik vseh 35.000 vojakov z otoka.

Poleg vprašanja navzočnosti turške vojske so na pogajanjih razpravljali tudi o mejah, odškodninah za preseljene ljudi ter varnostnih vprašanjih.

Pogajanja so potekala pod okriljem ZN-a, na njih pa so sodelovali predstavniki ciprskih Grkov in Turkov ter zunanji ministri Grčije, Turčije, Velike Britanije in visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini.

Otok razdeljen več kot 40 let
Ciper je razdeljen od leta 1974, ko so turške sile zaradi vojaškega udara ciprskih Grkov, ki ga je podpirala vojaška hunta v Atenah, vdrle na severni del otoka. Tam so kasneje ustanovili Turško republiko Severni Ciper, ki pa jo priznava samo Turčija.

Pogajanja o združitvi potekajo že več let, njihov cilj pa je oblikovanje federacije z dvema državama: Grškim Ciprom na jugu in Turškim Ciprom na severu.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Pinko Palinko
# 07.07.2017 ob 10:49
Nekaj takega si lahko obetamo tudi od določanja meje s Hrvaško. Neskončni razgovori in pogajanja, rezultata pa od nikjer. Ciper od 1974, mi od 1991.
mb128
# 07.07.2017 ob 11:04
Mislim, mater so našli čas za pogajanja! Pogajanja bi bila že tako ali tako zelo težavna če že ne kar nemogoča sedaj ko pa je v Turčiji na položaju ve se kdo pa so ta pogajanja nemogoča že kar a priori. No, uspešna bi bila samo v tem primeru če bi Turki zavladali celotnemu Cipru ali pa da bi se Ciper pripojil Turčiji!
SUGS
# 07.07.2017 ob 13:39
Prebivalci Severnega Cipra - turškega porekla si želijo združitve. Manj seveda Turki, ki so bili tam preseljeni iz Turčije po vojni.

Ker je to nepriznan teritorij ni možno s Severnim Ciprom delat nikakršnega posla; vse mora iti preko Turčije. S tem se vse draži in roki so daljši.
Da ne govorimo, da je valuta na Severu turška lira, ki je v enem letu ogromno izgubila na vrednosti.
Medtem je južni Ciper odprt za posel, imajo trdno valuto in za razliko od Severnjakov ne potrebujejo viz, ko potujejo po Evropi. Tisti, ki vizo sploh želijo dobiti jo morajo dobiti v Turčiji.

Skratka, nacionalizem je kul, dokler lahko vse skup laufa na denar od zunaj; v tem primeru Turčije.

A ko ljudje gledajo Jug Cipra, si želijo združitve.
Lunos
# 07.07.2017 ob 14:42
Edini okupiran del EU. Še vedno.
vojnaslo91
# 09.07.2017 ob 09:52
Dobra fotka.....

vojnaslo91
# 09.07.2017 ob 09:43
Ta fotka se mi zdi že boljše...

kotzi
# 08.07.2017 ob 13:18
pa naj bo razdeljen...a se mora zdruzit..ne vem..s ni volje..naj majo tko kot majo...
J@st
# 07.07.2017 ob 13:26
Skippy

# 07.07.2017 ob 11:49
Prijavi neprimerno vsebino (ki je kasneje demokratično izglasoval priključitev rusiji)

Če bi to bilo res, se ne bi bodoči ruski glavni predsedniški protikandidat zavzemal za ponovitev referenduma ... če Putin seveda ne bo pussy in mu bo pustil kandidirati.
----------------------------------
Spet Youtube informacija?
Ta " bodoči ruski glavni predsedniški protikandidat" ima manj, kot 2% priljubljenosti.
Kandidirati mu ne dovoli volilna komisija, ker je v korupcijskem postopku.
In Navalni vsak dan menja stalisca, nima mnenja o nobeni stvari in pocne le to, kar mu narocijo zabodni gospodarji.
Zadnjic ga spet ujeli na lazi, ko je izdal Krimski Grad za pocitnisko hiso Putina v Evropl.
Ljudstvo ga gleda kot klovna...kaksni protikandidat...lepo te prosim))))
el CARTEL
# 07.07.2017 ob 14:18
Skippy @ naj ponovi referendum. na krimu je vsaj 90% rusov.

misliš,da bo tokrat drugače.

seveda, za razliko od zahodnih demokratov - ki referenduma na kosovu niti niso dovolili. ali pa ko je EU rekla nepokornim ircem - ki so zavrnili lizbonsko pobodbo - da bodo ponavljali referendum, dokler se ne bodo prav odločili :))))
Skippy
# 07.07.2017 ob 11:49
(ki je kasneje demokratično izglasoval priključitev rusiji)

Če bi to bilo res, se ne bi bodoči ruski glavni predsedniški protikandidat zavzemal za ponovitev referenduma ... če Putin seveda ne bo pussy in mu bo pustil kandidirati.
el CARTEL
# 07.07.2017 ob 10:25
Ciper je razdeljen od leta 1974, ko so turške sile zaradi vojaškega udara ciprskih Grkov, ki ga je podpirala vojaška hunta v Atenah, vdrle na severni del otoka. Tam so kasneje ustanovili Turško republiko Severni Ciper, ki pa jo priznava samo Turčija.

enako kot v ukrajini,
kjer so zaradi podpore zahodne vojaško-imerialistične hunte, ki je kumulirala najprej v odstavitvi legalnega predsednika kasneje pa v oboroženem rajanju skrajnih desničarjev, ruska vojska šla na krim (ki je kasneje demokratično izglasoval priključitev rusiji)

enako kot je zaradi podpore zahodne vojaško-imperilistične hunte teroristom kosova bilo dovoljeno streljati na civiliste in delati zločine nad policijo, ko pa je vojska takratne ZRJ odgovorila, pa se je to uporabilo kot izgovor za bombardiranje (nelegalno), in ksneje za secesijo ozemlja srbije

sedaj pa je zahod in EU glavni posrednih teh mirovnih pogajanj? glavni podporniki razbijanj držav (ko jim je to v interesu) so glavni mirovniki?
smajček
# 07.07.2017 ob 10:18
Če je pol grški pol turški.. in obe državi sta problematični.. potem naj ostane zunaj.. Najprej se morajo med sabo zmenit, pol pa se naj pridružijo.. itak so sami problemi s temi južnimi članicami...
Kazalo