Svet
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 10 glasov Ocenite to novico!
ZN
ZN bo imel za 14 mirovnih operacij na svetu na voljo manj sredstev kot v prejšnjem obdobju. Na sliki prisotnost ZN-a na Cipru. Foto: Reuters
Antonio Guterres
Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je dejal, da si bodo prizadevali izpolniti mandate kljub zmanjšanju proračuna. Foto: Reuters

Dodaj v

ZN: Za 14 mirovnih operacij po svetu 600 milijonov dolarjev manj

ZDA, članice EU-ja in Japonska želele manjši proračun
1. julij 2017 ob 09:54,
zadnji poseg: 1. julij 2017 ob 12:42
New York - MMC RTV SLO, STA

Generalna skupščina ZN-a je v petek s konsenzom potrdila 6,8 milijarde dolarjev vreden proračun za 14 mirovnih operacij za obdobje do 30. junija 2018. Nov proračun bo sicer za 600 milijonov manjši od prejšnjega.

ZDA ravno zaradi zmanjšanja proračuna slavi zmago. Washington je hotel proračun za mirovne operacije, ki je v obdobju od 1. julija lani do 30. junija letos znašal 7,87 milijarde dolarjev, zmanjšati za milijardo, vendar pa so prišli do soglasja o zmanjšanju na skupaj 7,3 milijarde. Porabo za dodatne pol milijarde bodo na ZN-u potrdili še decembra.

Za zmanjšanje proračuna so se zavzemale tudi države članice EU-ja in Japonska, temu pa nista nasprotovali Kitajska in Rusija. Moskva je bila zadovoljna, ker je dobila svoj denar za nadaljevanje misije ZN-a na Kosovu, ki bo v letu dni stala nekaj čez 40 milijonov dolarjev.

Ameriška veleposlanica pri ZN-u Nikki Haley je dejala, da ji je v nekaj mesecih že uspel velik met, kar je šele začetek, napovedala pa je še večje zmanjšanje porabe v prihodnosti.

Guterres: Prizadevali si bomo izpolniti mandate
Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je obljubil, da si bodo zelo prizadevali, da bodo tudi brez vsega denarja izpolnili mandate. Njegov tiskovni predstavnik Stephan Dujarric je pri tem spomnil, da so mirovne operacije ZN-a še vedno najcenejši način za preprečevanje spopadov in postavljanje temeljev trajnemu miru.

Milijoni za misije v Afriki, Evropi
Generalna skupščina ZN-a je v petek med drugim potrdila 33 milijonov za regionalni center v Ugandi, 81 milijonov za logistično bazo v italijanskem Brindisiju, 285 milijonov za sudansko regijo Abyei, 944 milijonov za misijo v Srednjeafriški republiki in 57,5 milijona za Ciper.

1,14 milijarde je namenjenih za misijo v DR-ju Kongo, 117 milijonov za Liberijo, 1,12 milijarde za Mali, 1,14 milijarde za Južni Sudan, 33,6 milijona za Darfur, 622 milijonov za Somalijo, 55,6 milijona za Zahodno Saharo in 513,5 milijona za misijo Unifil v Libanonu, ki je najstarejša v zgodovini svetovne organizacije.

Krčenje enot v Darfurju
Medtem je Varnostni svet ZN-a v četrtek soglasno sprejel resolucijo, ki jo je predlagala Velika Britanija, o krčenju števila mirovnih enot v Darfurju v okviru skupne misije ZN-a in Afriške unije UNAMID za najmanj 30 odstotkov. Misija obsega 16.000 pripadnikov modrih čelad, ki varujejo civiliste v vojni med sudanskimi vladnimi in provladnimi silami ter uporniškimi skupinami.

Zmanjšanje števila modrih čelad bo postopno. Na koncu bo število vojakov padlo s 13.000 na 8.735, število policistov pa s 3.150 na 2.500. Okrnjene enote bodo nato napotili v regijo Džebel Marra, od koder v zadnjem času poročajo o največ nasilja. Če sudanska vlada ne bo zagotovila varnosti na območjih, od koder se bodo mednarodne enote umaknile, pa bi lahko ZN o zmanjšanju enot še enkrat razmislil, poroča Al Džazira.

Organizacije za zaščito človekovih pravic medtem opozarjajo, da spor v Darfurju ni končan in da bo umik enot ZN-a pomenil, da na tem velikem območju ne bo več mednarodnih očividcev.

Sudansko zunanje ministrstvo je v petek pozdravilo odločitev ZN-a. "Resolucija Varnostnega sveta ZN-a potrjuje, da je Darfur zdaj zaprto poglavje in da se je v regijo vrnil mir," je sporočilo ministrstvo. Sudanski predstavniki so v zadnjih mesecih že večkrat trdili, da se je konflikt v Darfurju končal, medtem ko še vedno prihaja do poročil o spopadih med vladnimi silami in uporniki.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
pr_holistar
# 01.07.2017 ob 10:34
Cel mirovni proračun ZN znaša 6.8 mrd dolarjev in ga bodo zmanjšali za 0.6 mrd.
Vojaški proračun agresorske ZDA pa znaša 584 mrd in ga bodo letos povečali za 54 mrd dolarjev.
Potem pa naredi kaj za več miru na tem svetu.
Krimsky
# 01.07.2017 ob 10:49
Si nalijemo čistega vina?

Pri vseh operacijah OZN gre samo za poskus premagati 'nepotrebno vest' v nas samih – da delamo nekaj hudo in zelo narobe.
~
Freudovo stališče je bilo, da moramo prisluhniti resnici, ne glede na to, kako črna je. In resnica je objektivno res črna ... za 'donos' prodajamo orožje po svetu, in za 'donos' porivamo dele sveta v dolžniško odvisnost, iz katere se bodo izkopali ... ob svetem Nikoli.
~
Uradno delamo A, v resnici delamo B.
Kako potegniti svet iz te shizofrene pozicije?
No way, ... vedno odloča moč, ... in moč pravi, da moramo v tej shizofreni situaciji vztrajati, ... zaradi donosa, kajpak.
generacija56
# 01.07.2017 ob 10:57
Nekako je šlo mimo tega medija, da so Nizozemske modre čelade krive samo za 30% smrti, ker so opazovale, kako so peljale paravojaške enote civiliste na streljanje...
Pove veliko, morda vse, kako vstran vržen denar je to...
Sodišče zahodne koalicije ob tem ni pojasnilo, ali so tisti reveži zato 30% manj mrtvi?
cairns
# 01.07.2017 ob 10:51
Generalna skupščina ZN-a je v petek s konsenzom potrdila 6,8 milijarde dolarjev vreden proračun za 14 mirovnih operacij

''Smrkci'' bodo spet dobro plačani opazovalci pobijanja in ne bodo ukrepali. Še ko so napadeni odvržejo orožje in pobegnejo. Predvsem velja za ''smrkce'' iz držav 3.sveta ki rajši posiljujejo in kradejo kot pa da bi opravljali svoje delo.
janezi
# 01.07.2017 ob 19:17
Škoda ker ne objavijo koliko plačujejo same ZDA za to jalovo delo lenih,nemarnih,pohlepnih po teh državah .Primer je Srebrenica itd.Trump noče metati denarja proč..ZDA hočejo sedaj plačevati manj-pravilno.Enako je še na mnogih področjih-tudi glede ekologije-izpustov...
COP
# 01.07.2017 ob 12:51
Vsekakor je potrebno zmanjševanje mirovnih operacij Združenih narodov, kajti rešitev za mir je v povečevanju vojaških operacij posameznih držav. ZN naj trošijo manj, da bodo lahko posamezne države vlagale več. Pa naj stane koliko stane.
moj komentar
# 01.07.2017 ob 16:51
Naj vas plačujejo tisti, ki ustvarjajo vojne in so ZN prisvojili kot svojo lovko.
Kazalo