Srečanja med Türkom in Josipovićem so sicer pogosta, eno je napovedano že za prvo polovico aprila. Foto: www.up-rs.si
Srečanja med Türkom in Josipovićem so sicer pogosta, eno je napovedano že za prvo polovico aprila. Foto: www.up-rs.si
Srečanje Türka in Josipovića

Danilo Türk in Ivo Josipović sta se nepričakovano sešla na delovenm srečanju na Otočcu, kjer sta največ časa posvetila pogovorom o hrvaški poti v Evropsko unijo in slovenski podpori njenemu vstopu. Beseda je nanesla tudi na dvostranske odnose.

Po besedah slovenskega predsednika sta se s hrvaškim kolegom pogovarjala o položaju v Sloveniji in na Hrvaškem, pri čemer sta velik poudarek in posebno pozornost dala vsem potrebnim aktivnostim za čim uspešnejše vključevanje Hrvaške v EU.

Türk je poudaril, da je projekt vključevanja Hrvaške v povezavo zanjo izjemnega pomena, vendar je enako pomemben tudi za Slovenijo kot sosednjo državo in Evropo v celoti.

Slovenski predsednik je dejal, da mu je bilo današnje delovno neformalno srečanje s hrvaškim kolegom v veliko zadovoljstvo. Občasna srečanja so namreč priložnost za izmenjavo pogledov na teme, ki zadevajo obe državi.

Z Josipovićem sta pregledala tudi druga vprašanja, ki ju zanimajo in tako, kot je dejal Türk, "v duhu iskrenega prijateljstva opravila koristno delovno posvetovanje". S podobnimi sestanki in koristnimi "zelo neformalnimi" posveti bosta predsednika nadaljevala tudi v prihodnosti.

Hrvaški predsednik se je Türku zahvalil za podporo in razumevanje težav, s katerimi se srečujejo na poti v EU, ob tem pa tudi izrazil optimizem glede hrvaškega vstopa v Unijo. "Hrvaška lahko in mora v Unijo čim prej vstopiti zaradi nje same in seveda tudi celotne Evrope," je dejal Josipović.

Za dvostranske odnose sta ugotovila, da so vse boljši in Josipović je prepričan, da bosta prijateljstvo in sodelovanje Slovenije in Hrvaške postala še izrazitejša, boljša in kakovostnejša.

Türk in Josipović sta se nazadnje srečala oktobra lani, ko sta se v Zagrebu udeležila slovesnega odprtja 6. kongresa enotnosti humanistov in se sestala na dvostranskih pogovorih.

Njuna srečanja so sicer redna. Prvič sta se sešla ob robu Josipovićevega ustoličenja 18. februarja lani, hrvaški predsednik je nato marca za svoj prvi uradni obisk v tujini izbral prav Slovenijo, poleti in jeseni pa je sledilo še več srečanj.

Po lanski sklenitvi arbitražnega sporazuma in novembrski izmenjavi diplomatskih not, s katero se je uradno končal postopek ratifikacije sporazuma, v odnosih med Slovenijo in Hrvaško ni večjih težav.

Veleposlanik nič vedel o srečanju
Nekaj časa se ni vedelo, ali bo do srečanja sploh prišlo, je poročal časopis Delo, kateremu je na vprašanje, zakaj se predsednika tako na hitro sestajata (srečanje je bilo sklicano le dan pred dogodkom), slovenski veleposlanik v Zarebu Vojko Volk možnost srečanja kategorično zavrnil. Volk je namreč izrazil prepričanje, da bi bilo v primeru takšnega srečanja veleposlaništvo o njem (pravočasno) obveščeno.

Srečanje Türka in Josipovića