Slovenskega predsednika na obisku v Ukrajini spremlja močna gospodarska delegacija. Foto: www.up-rs.si
Slovenskega predsednika na obisku v Ukrajini spremlja močna gospodarska delegacija. Foto: www.up-rs.si
Danilo Türk in Viktor Janukovič
Türk bo dvodnevni obisk v Ukrajini sklenil v sredo. Foto: www.up-rs.si
Türk v Ukrajini

Viktor Janukovič se je Türku zahvalil za dobro sodelovanje in dolgo pričakovan obisk, ki po mnenju ukrajinskega predsednika predstavlja novo stran v dvostranskih odnosih med državama.

Slovenski predsednik je bil v Ukrajini prav v času razglasitve obsodbe nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko, ki je zaradi zlorabe oblasti in prekoračitve pooblastil dobila sedem let zapora. Evropska unija in ZDA so že izrazile zaskrbljenost glede legitimnosti procesa.
Julija Timošenko obsojena na sedem let zaporne kazni.

Po besedah Janukoviča je Türk Ukrajino obiskal v zelo pomembnem času za to državo. Kot je dejal po pogovorih s slovenskim predsednikom, Ukrajina z EU-jem končuje pogajanja o pridružitvenem sporazumu in prostotrgovinskem sporazumu, prizadeva pa si tudi za vizumsko liberalizacijo.

Türk je dodal, da Slovenija podpira širitev EU-ja in s tem evropsko perspektivo Ukrajine, Janukovič pa se je slovenski strani zahvalil za vso podporo. Slovenski predsednik je povedal, da obe državi povezujejo kulturna bližina in tesne vezi, ki obstajajo že dolgo.

Z Janukovičem sta se danes dotaknila tudi političnega sodelovanja, pri čemer je Türk izrazil željo, da bi bili politični stiki med državama na vseh ravneh pogosti in obsežni.

Še okrepiti naraščajočo blagovno menjavo
Predsednika sta se zavzela tudi za poglobitev gospodarskega sodelovanja med državama. Čeprav blagovna menjava med Ljubljano in Kijevom raste, si jo strani želita še okrepiti. Türk je možnosti za poglobitev sodelovanja ponazoril s tremi primeri. Izpostavil je področje kemične industrije, kjer je sodelovanje investicijskega značaja že vzpostavljeno, pri čemer je spomnil na primer Heliosa.

Drugi primer se nanaša na torkov obisk Harkova, kjer bo Türk položil temeljni kamen za novo pekarno, ki jo bo opremilo slovensko podjetje Gostol-Gopan, priložnosti za sodelovanje pa slovenski predsednik vidi tudi v energetiki. To področje je za Ukrajino pomembno tudi z vidika modernizacije energetskih objektov in uvajanja novejših tehnologij, kjer Slovenija že ima izkušnje.

Pri uresničevanju investicij v Ukrajini se po besedah Türka sicer pojavljajo nekatere težave, ki jih je treba reševati, da bo investicijsko sodelovanje še močnejše. Kot je ob tem dodal Janukovič, je dobro, da bo Türk v sredo obiskal tudi Harkov in tako na lastne oči videl napredek ukrajinskih regij.

Türk v Ukrajini