Foto:
Foto:
O slovenskem referendumu je tuji tisk poročal precej obširno. Foto: ORF
Tuji odzivi na referendum

Ob tem opozarja, da je predviden dolgoročni vpliv staranja na proračun v Sloveniji bistveno večji kot v povprečju v EU in da je ta problem preprosto treba rešiti.

Evropska komisija "jemlje na znanje" izid referenduma, na katerem so slovenski volivci zavrnili sprejete ukrepe za ureditev dolgoročne vzdržnosti pokojninskega sistema, ne želi pa komentirati samega izida, saj gre za "suvereno odločitev slovenskega ljudstva".

Vendar pa v Evropski komisiji ob tem izpostavljajo, da je ob projekcijah, ki kažejo, da je dolgoročni vpliv staranja na proračun v Sloveniji bistveno večji kot v povprečju v EU, ter ob nizki stopnji zaposlenosti starejših delavcev treba opozoriti, da problem dolgoročne vzdržnosti pokojninskega sistema ostaja in da se je z njim treba soočiti.

"Evropska komisija lahko tako le spodbudi slovensko vlado, naj stori vse, kar je mogoče, za izboljšanje dolgoročne vzdržnosti pokojninskega sistema, na primer z uvedbo učinkovitih spodbud za dvig upokojitvene starosti, ki naj jih spremlja tudi ustrezna strategija za aktivno staranje," je še poudaril tiskovni predstavnik Ollija Rehna.

Berlin: Ostanitev v maastrichtskih okvirih
Kljub zavrnitvi reforme pokojninskega sistema nemška zvezna vlada od Slovenije pričakuje, da bo izpolnila svoje obljube kot članica evro območja, je danes v Berlinu dejal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Slovenija se je tako kot ostale članice evro območja zavezala paktu za evro plus, ki določa cilje za krepitev konkurenčnosti, zaposlovanja, vzdržnosti javnih financ in finančne stabilnosti. Slovenija bo našla pot, da ta pakt uresniči tudi na nacionalni ravni, je bil prepričan Seibert.

Tuji mediji po zavrnitvi
O nedeljskem referendumu poročajo tudi svetovni mediji. Reuters tako v naslovu izpostavlja, da so "Slovenci zavrnili ključno pokojninsko reformo", pri Bloombergu pa opozarjajo, da slovenska zavrnitev pokojninske reforme, "ki je imela podporo voditeljev EU, vzbuja dodatno zaskrbljenost glede javne porabe in potencialne kreditne ocene" države. Pri Financial Timesu pa izpostavljajo težave, ki zdaj čakajo slovensko vlado pri iskanju novega premiera.

Tuji odzivi na referendum