Mohamed Ganuši je na začetku protestov zapustil predsednika Ben Alija, a so mu že takrat napovedali, da se bo le stežka obdržal na premierskem položaju. Foto: EPA
Mohamed Ganuši je na začetku protestov zapustil predsednika Ben Alija, a so mu že takrat napovedali, da se bo le stežka obdržal na premierskem položaju. Foto: EPA
Bahrajn
Protesti v Bahrajnu ne pojenjajo, vodja šiitske opozicije pa je potrdil, da so pripravljeni na pogovore s sunitskim kraljem. Foto: Reuters
V Tuniziji odstopil premier Ganuši

V spopadih med protestniki in policijo so po uradnih podatkih od petka dalje umrli najmanj trije ljudje, 200 pa jih je bilo ranjenih. Protesti so se začeli v petek in so usmerjeni proti prehodni vladi, ki je nasledila predsednika Zina al Abidina Ben Alija, ki je 14. januarja pobegnil iz države, in je nato v Savdski Arabiji doživel srčni napad.

Francoska zunanja ministrica Michele Alliot-Marie je po vrnitvi iz Kuvajta francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju predala odstopno izjavo. Ministrica je bila tarča ostrih kritik zaradi svojih spornih povezav v Tuniziji. Med sicer zasebnimi decembrskimi počitnicami v državi je namreč Alliot-Mariejeva uporabila letalo nekega poslovneža, tesno povezanega z Ben Alijem, poleg tega pa je po telefonu osebno govorila s predsednikom. Pozneje so prišli na dan še sporni poslovni interesi njene družine v Tuniziji.
Za njenega najverjetnejšega naslednika omenjajo nekdanjega francoskega premierja in zunanjega ministra, 65-letnega Alaina Juppeja.

Nov val protestov jeznih Tunizijcev
V očeh številnih Tunizijcev je medtem začasna vlada že postala koruptivna. V Tunisu so protestniki razbijali okenska stekla, uredili barikade in policiste obmetavali s kamenjem. Policisti so poskušali protestnike razgnati s solzivcem in opozorilnimi streli.

Kompromisna rešitev ni dolgo zdržala
Mohamed Ganuši
, ki je bil dolgoletni zaveznik Ben Alija in naj bi po kompromisu med vojsko in opozicijo vodil državo do izvedbe za letos poleti napovedanih volitev, je odločitev o odstopu sporočil potem, ko so protestniki v novih protestih zahtevali odstop nekaterih ministrov začasne vlade. Ganuši je bil sicer predsednik vlade že od leta 1999, na začetku januarskih protestov pa se je odpovedal Ben Aliju in izstopil iz predsednikove stranke.

Nadaljevanje protestov v Bahrajnu
Več deset tisoč protivladnih protestnikov se je v nedeljo zbralo tudi v bahrajnski prestolnici Manama in se podalo na pohod po diplomatski četrti in drugih predelih mesta. Zaradi pohodov so bili ohromljeni nekateri predeli prestolnice. Dvotedenski protesti v Bahrajnu so do zdaj zahtevali sedem smrtnih žrtev.

V Tuniziji odstopil premier Ganuši