Po junijskem napadu so tunizijske oblasti okrepile varnost na turističnih plažah. Foto: Reuters
Po junijskem napadu so tunizijske oblasti okrepile varnost na turističnih plažah. Foto: Reuters

Za novi zakon je glasovalo 174 članov parlamenta, deset se jih je glasovanja vzdržalo, nihče ni bil proti. Predsednik parlamenta Mohamed Ennaceur je sprejetje zakona označil za "zgodovinski" dogodek, ki bo "pomiril" državljane, civilna družba pa ga označuje za napad na človekove svoboščine.

Odvzeta pravica do obrambe in prisluhi
Nad sprejetim zakonom pa niso zadovoljni člani humanitarnih skupin, ki so zakon označili za "drakonski". Poleg tega, da navaja zelo ohlapno definicijo samega terorističnega dejanja, zakonodaja znova uvaja ukinjeno smrtno kazen. Za javno izražanje podpore terorizmu pa je zagrožena zaporna kazen, poroča BBC.

Osumljencu bodo po novi zakonodaji odvzeli prostost za 15 dni, v tem času ne bo imel pravice do odvetnika ali zaslišanjem pred sodnikom. Zakon med drugim predvideva tudi, da bodo preiskovalci lahko izvajali prisluškovanje telefonskim pogovorom, če bodo zaznali sum sodelovanja s skrajneži. Preiskovalci pa bodo lahko izvajali telefonske prisluhe.

Državo letos pretresla dva napada
Državo je junija pretresel teroristični napad na priljubljeno letovišče v kraju Sousse, v katerem je 23-letni študent s kalašnikovko ubil 38 tujih turistov. V državi so razglasili izredne razmere. Napad je sledil tistemu marca letos, ko sta dva napadalca v nacionalnem muzeju v Tunisu ubila 21 tujcev in policista. Za oba napada je odgovornost prevzela Islamska država.

Novi zakon bo nadomestil protiteroristični zakon iz leta 2003, ki je bil sprejet pod avtoritarnim vladanjem diktatorja Zineja El Abidina Ben Alija in so ga kritizirali, da je bil orodje za utišanje nasprotnikov režima.