Do podobne blokade je prišlo tudi marca lani, ko so na družbenih omrežjih zaokrožili domnevni dokazi o korupciji med najvidnejšimi politiki v državi. Foto: EPA
Do podobne blokade je prišlo tudi marca lani, ko so na družbenih omrežjih zaokrožili domnevni dokazi o korupciji med najvidnejšimi politiki v državi. Foto: EPA

Turško tožilstvo je spletne operaterje v državi pozvalo, naj preprečijo dostop do omenjenih omrežij, saj si je tam mogoče ogledati fotografije krvavega napada na sodišču v Istanbulu pred tednom dni, v katerem sta člana Marksistične revolucionarne ljudske stranke (DHKP-C) za talca zajela tožilca. V posredovanju varnostnih sil so bili ubiti vsi trije.

Podobne začasne blokade določenih spletnih mest v Turčiji sicer niso nenavadne, a tako obsežnega embarga, kot je tokratni, naj še ne bi bilo. Poleg omenjenih spletnih gigantov Facebooka, Twitterja in Youtuba je blokiranih še več kot 160 drugih spletnih mest. Že predtem so oblasti objavo omenjenih fotografij prepovedale tudi časopisom, saj je Ankara medijske hiše obtožila širjenja "teroristične propagande" za skupino DHKP-C.

Najstnik postal ikona skrajnih levičarjev
DHKP-C je v preteklih mesecih izvedla že več napadov. Z njimi se maščuje za smrt najstnika Berkina Elvana, ki je umrl marca lani po 269 dneh v komi, v kateri je bil zaradi poškodb, ki jih je dobil med policijskim posredovanjem proti protivladnim protestnikom. Po smrti je Elvan postal ikona skrajnih levičarjev. Tožilec Mehmet Selim Kiraz, ki je bil ubit v torkovi drami na sodišču, je njegov primer preiskoval.

Turčija, Evropska unija in ZDA skupino DHKP-C uvrščajo na seznam terorističnih organizacij.