Ankara je za napad v Carigradu okrivila t. i. Islamsko državo. Foto: Reuters
Ankara je za napad v Carigradu okrivila t. i. Islamsko državo. Foto: Reuters
false
Turške oblasti so poostrile nadzor v delih države v času nevroza, pomladnega festivala, ki ga praznujejo predvsem Kurdi. V nekaterih mestih je praznovanje celo prepovedano. Foto: Reuters

Notranji minister Efkan Ala je dejal, da so kot napadalca identificirali Mehmeta Ozturka, rojenega leta 1992 v južni pokrajini Gaziantep, prav tako pa so ugotovili, da je Ozturk pripadnik IS-ja.

Sobotni napad na glavni carigrajski nakupovalni ulici Istiklal je bil četrti letošnji takšen napad v Turčiji, v teh napadih pa je umrlo več kot 80 ljudi. V soboto so umrli trije izraelski in en iranski državljan. Dva Izraelca sta imela sicer tudi ameriško državljanstvo.

Kot poroča Reuters, je bil zadnji napad podoben januarskemu samomorilskemu napadu v starem delu največjega turškega mesta, v katerem je umrlo 12 nemških turistov. Tudi za tisti napad so turške oblasti okrivile IS.

Nihče še ni prevzel odgovornosti za sobotni napad. Sprva so turške oblasti dejale, da je mogoče, da za napadom stojita tako IS kot prepovedana Delavska stranka Kurdistana (PKK). Notranji minister Ala je dejal, da mora Turčija okrepiti sodelovanje z drugimi državami v boju proti terorizmu.

Kritične varnostne razmere
Veleposlaništva Združenih držav Amerike in nekaterih evropskih držav so posvarila svoje državljane, naj bodo previdni v času praznovanja nevroza, pomladnega festivala oziroma iranskega novega leta, ki ima posebno mesto tudi v kurdski kulturi. V času nevroza so se v devetdesetih letih 20. stoletja, na vrhuncu upora PKK-ja, pogosto pojavljali spopadi med kurdskimi protestniki in turškimi varnostnimi silami.

Ankara medtem nadaljuje svoje operacije proti kurdskim upornikom na jugovzhodu države. Kot je sporočil Ala, v sedmih pokrajinah in v središču mesta Sirnak velja policijska ura. Poleg tega so v nekaterih mestih oblasti prepovedale proslavljanje nevroza, razlog pa naj bi bili varnostni pomisleki.

Napad v Carigradu je sledil napadu v Ankari, ki se je zgodil 13. marca, v katerem je umrlo skoraj 40 ljudi, več kot 100 ljudi pa je bilo ranjenih. Dan pred napadom v Carigradu pa je v govoru lokalnim politikom v Ankari predsednik Recep Tayyip Erdogan kritiziral kritike njegove politike in tiste, ki opozarjajo na slabo stanje na področju "demokracije, svobode in vladavine prava". Kot je dejal, "za nas te fraze nimajo več nikakršne vrednosti". Erdogan je nadaljeval: "Kdor je na naši strani v boju proti terorizmu, je naš prijatelj. Kdor je na nasprotni strani, je naš sovražnik."

Poleg jugovzhoda Turčije je Ankara vpletena tudi v vojno v Siriji, kjer napada položaje IS-ja, še bolj pa je posvečena napadom na sirske Kurde, ki nadzirajo pretežno območja na sirsko-turški meji. Turške sile napadajo položaje PKK-ja tudi na severu Iraka.