Kritiki opozarjajo, da želijo turške oblasti državo desekularizirati. Foto: Reuters
Kritiki opozarjajo, da želijo turške oblasti državo desekularizirati. Foto: Reuters
Carigrad
Medtem ko se v Turčiji pripravljajo na ukinitev poučevanja teorije evolucije, pa bo v večini razredov postalo obvezno poučevanje predmeta "religija in morala". Foto: Reuters

Ruski portal rt.com poroča, da je po mnenju učiteljev teorija Charlesa Darwina o razvoju vrst preveč kompleksna, da bi jo dijaki lahko razumeli. Po njihovem mnenju bi bilo primerneje, če bi se s tem ukvarjali šele na fakulteti. Tako naj bi že s šolskim letom leta 2019 iz učbenikov biologije črtali to teorijo.

"Odločili smo se za izključitev spornih predmetov za dijake v letih, ko še ne morejo dojeti znanstvenih vprašanj," je za dnevnik Hurriyet povedal vodja odbora za kurikulum na ministrstvu za šolstvo Alpaslan Durmus. Povedal je še, da je to odločitev podprl tudi predsednik države Recep Tayyip Erdogan. "Naredili smo poenostavitve nepotrebnih stvari. Elemente, ki ne ustrezajo našim vrednotam, bomo odstranili," pa je Durmus dejal za časnik Cumhuriyet.

Na drugi strani pa bo postalo obvezno poučevanje predmeta "religija in morala", razen v prvem, petem in devetem razredu, ko se bodo učenci lahko zanj sami odločili, je še povedal Durmus.

Univerzitetni profesorji za poučevanje teorije
Razprava o poučevanju evolucije v šolah v Turčiji poteka že dalj časa. Univerzitetni profesorji so v začetku leta tudi skupaj pozvali, da bi bilo treba učence o tej teoriji poučevati že od petega razreda dalje, da bi tako lahko dobili povezavo s snovjo, ki jo bodo obravnavali kasneje.

Aktivisti medtem opozarjajo, da želi turška vlada tudi na ta način zmanjšati sekularizacijo, ki jo je z vzpostavitvijo moderne turške države uvedel Mustafa Kemal Atatürk.

Turčija v smeri Savdske Arabije
Po teoriji evolucije, ki jo je Darwin objavil leta 1859 v knjigi O izvoru vrst, se je življenje na zemlji razvilo prek naravne selekcije, s postopnim kopičenjem sprememb, ki se dedujejo iz ene v drugo generacijo, pa se živa bitja lahko spreminjajo tudi v druge vrste. Gre za eno temeljnih del biološke znanosti in znanosti nasploh.

V večini bližnjevzhodnih držav teorijo evolucije poučujejo skupaj z versko idejo kreacionizma. V Savdski Arabiji, ki velja za najbolj skrajen primer, evolucije v šolah sploh ne omenjajo, ampak jo imajo celo za bogokletno teorijo. Na drugi strani pa evolucijo že od petega razreda dalje poučujejo v Islamski republiki Iran, še poroča rt.com.