Borci Svobodne sirske armade, ki nasprotujejo sirskemu premierju Al Asadu in uživajo podporo Turčije, so se premaknili v sirsko mesto pod turškim nadzorom Azaz, na vzhodnem robu Afrina. Foto: AP
Borci Svobodne sirske armade, ki nasprotujejo sirskemu premierju Al Asadu in uživajo podporo Turčije, so se premaknili v sirsko mesto pod turškim nadzorom Azaz, na vzhodnem robu Afrina. Foto: AP
Turška vojska
Turška vojska je iz turškega obmejnega kraja Sugedigi pričela obstreljevati Afrin. Foto: Reuters
Azaz
Turški mediji so poročali o 20 avtobusih, ki so borce Svobodne sirske armade prepeljali v mesto Azaz pod turškim nadzorom. Foto: AP
Turška vojska začenja operacijo v Siriji

Canikli je zatrdil, da turška vojska ni vstopila v Afrin. Posnetki Reutersove televizije prikazujejo tankovsko obstreljevanje okolice Afrina iz turškega mesta Sugedigi. Sirska kurdska milica YPG, ki ima podporo ZDA, poroča, da so turške sile med polnočjo in petkovim jutrom proti kurdskim vasem izstrelila več kot 70 granat oziroma bomb.

YPG sporoča, da so ob morebitnem vstopu turške vojske v Afrin pripravljeni na protiofenzivo. "YPG je pripravljen na spopad s turško vojsko in teroristi Svobodne sirske armade (uporniška skupina, ki nasprotuje premierju Al Asadu, op.). Če si bodo drznili napasti, smo jih v Afrinu pripravljeni pokopati enega za drugim," so sporočili v izjavi.

Canikli odgovarja, da bo vojaška operacija trajala, "dokler ne bodo uničene vse teroristične mreže v severni Siriji". Turčija YPG dojema kot podaljšek prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), ki jo obravnava kot teroristično organizacijo.

FSA se namešča v Siriji
Turški časopisi medtem poročajo o 20 avtobusih, ki so čez mejo v Sirijo prepeljali borce Svobodne sirske armade (FSA), ki jih podpira Turčija. Borci naj bi se namestili v bližini sirskega mesta Azaz, na vzhodnem robu Afrina, ki je sicer pod turškim nadzorom. Turške oborožene sile poročajo, da so kurdske sile obstreljevale Azaz, ranjene civiliste pa so prepeljali na oskrbo v Turčijo.

Ankara prosi Moskvo za uporabo zračnega prostora
Turčija je v četrtek Moskvo poslala vojaškega predstavnika, da bi od ruskih oblasti poskusila pridobiti dovoljenje za posredovanje iz zraka, medtem pa so sirske oblasti iz Damaska sporočile, da bodo vsa morebitna turška bojna letala v sirskem zračnem prostoru sestrelile.

Kurdska obmejna varnostna enota
Vojaško operacijo na Afrin je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan že v ponedeljek napovedal kot odgovor na poročanja vojaških uradnikov ZDA, da s kurdsko-arabskimi borci Sirskih demokratičnih sil (SDF) ustanavljajo 30.000-člansko enoto obmejne varnostne sile za varovanje sirske meje s Turčijo in območja ob reki Evfrat, ki razmejuje območje pod nadzorom sirskih borcev in sil sirskega premierja Bašarja Al Asada.

Po besedah vojaških poveljnikov ZDA se bo enota osredotočala na preprečevanje nezakonitih prehodov meje borcem IS-ja in tihotapljenja orožja. Canikli na to odgovarja, da je grožnja IS-ja tako v Siriji kot v Iraku že davno odstranjena in da gre za brezpomenske trditve koalicije pod vodstvom ZDA.

Tillerson zanika enoto, a napoveduje prisotnost
Ameriški zunanji minister Rex Tillerson, ki se je v torek v Vancouvru sestal s turškim kolegom, je v četrtek zanikal načrte ustanavljanja obmejne varnostne sile. "Vsa situacija je bila napačno prikazana, napačno opisana. Nekateri ljudje so podali napačne trditve. Ne ustvarjamo varnostne sile na meji," je zatrdil Tillerson.

V sredo je sicer napovedal dolgotrajno prisotnost ZDA v Siriji. Po poročanju CNN-a je podaril, da morajo ZDA tako diplomatsko kot vojaško ostati prisotne v Siriji, da zaščitijo svoje državne varnostne interese. Ameriška vojska mora v Siriji zagotoviti, da IS ne bo predstavljal grožnje ZDA in znova vstal v kakšni drugi obliki, je dodal Tillerson.

Zunanje ministrstvo ZDA obsoja napad
Zunanje ministrstvo ZDA je v izjavi sporočilo, da bodo tovrstne poteze turške vojske zamajale stabilnost v regiji ter ne bodo pripomogle k varnosti na turški meji.

Rusija umika vojsko iz Afrina?
Vodja turške delegacije v Natu Ahmet Berat Conkar je medtem na skupščini zavezništva zatrdil, da Rusija svoje vojaške opazovalce umika z afrinskega območja, kjer so mogoči spopadi, poroča Al Džazira. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je tovrstna poročanja sicer zavrnil.

Turška vojska začenja operacijo v Siriji