Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Žarišče potresa je bilo na globini deset kilometrov v morju med grškima otokoma Limnos in Samotraki okoli 80 kilometrov jugozahodno od grškega kraja Aleksandropolis in le kakih 40 kilometrov od meje s Turčijo. Sledilo je več popotresnih sunkov, eden od njih z magnitudo 5.

Guverner turške pokrajine Canakkale Ahmet Cinar je povedal, da so morali na otoku Gokceada pomagati več kot sto ljudem, večinoma z manjšimi poškodbami, ki so jih dobili, ko so v paniki bežali iz zgradb. Nekateri prestrašeni prebivalci so celo skakali z balkonov.

En človek je bil poškodovan tudi na Limnosu. Gre za britansko turistko, na katero je padel del stropa na tamkajšnjem letališču.

Potres je na prizadetem območju povzročil tudi gmotno škodo na stavbah. Popokala so številna stekla na oknih, na več stavbah pa so se pojavile razpoke. Grški notranji minister Janis Mikelakis se je že podal na območje potresa.

Potresi so v jugozahodnem delu Grčije pogosti, večina tudi nima resnih posledic. Zadnji najhujši potres je bil leta 1999 z močjo 5,9, v katerem je umrlo 143 ljudi. Prav tako so potresi popolnoma naraven zemeljski pojav v Turčiji, saj leži na stičišču tektonskih plošč. Leta 1999 je v dveh rušilnih potresih umrlo 20.000 ljudi. Zadnji smrtonosni potres je bil pred tremi leti (oktober 2011), in sicer z močjo 7,2, umrlo je 600 ljudi.