V Indiji ženske prijavijo posilstvo vsakih 20 minut, v New Delhiju vsakih 18 ur. Foto: EPA
V Indiji ženske prijavijo posilstvo vsakih 20 minut, v New Delhiju vsakih 18 ur. Foto: EPA

Iz bolnišnice, kamor so sprejeli posiljeno Indijko, so sporočili, da je njeno stanje stabilno. Fotoreporterka je bila v četrtek skupaj s kolegom na delovnem obisku neke zapuščene tovarne, ko ju je napadla skupina petih moških. Njenega kolega so pretepli, njo pa brutalno posilili.

Potem ko se je razširila novica o posilstvu, so v številnih indijskih mestih izbruhnili protesti, ki v ospredje postavljajo varnost žensk v Indiji. Mumbaj je doslej veljal za eno najvarnejših indijskih mest za ženske. Številni Indijci se sprašujejo, ali so se po zaostritvi zakonodaje na področju posilstev razmere za ženske dejansko sploh kaj spremenile.

Že lani decembra so se Indijci množično odpravili na ulice, zahtevajoč strožjo zakonodajo, potem ko je zaradi hudih poškodb po brutalnem skupinskem posilstvu umrla 23-letna študentka.

Po več primerih brutalnih skupinskih posilstev tujih turistov so indijske oblasti marca letos zvišale kazni za posiljevalce. Minimalno zaporno kazen za posilstvo so z desetih let dvignile na 20 let, najvišje zagrožena kazen pa je dosmrtna zaporna kazen brez možnosti pogojnega izpusta. Marca sprejeta zakonodaja vključuje tudi možnost izreka smrtne kazni, in sicer v primerih, ko žrtev posilstva umre ali ostane v vegetativnem stanju.

Po Indiji z varnostnikom
Indija velja za zelo priljubljeno popotniško destinacijo, zaradi poročanj o posilstvih pa se je število turistov v zadnjih mesecih precej znižalo. Vse več turistov se tudi odloča za najem varnostnika, ki jih potem spremlja pri potovanju po državi. Varnostne službe trdijo, da posel cveti. Poleg indijskih zvezdnikov in bogatašev so varnostne službe v Indiji dobile nove stranke – zahodne turiste in poslovneže, piše Guardian.

"Enkrat ali dvakrat na mesec dobimo tudi klice žensk ali družin, ki pridejo v Indijo na počitnice," je dejal za Guardian solastnik novoustanovljene agencije za varnost Denetim Services Anubhav Khivani.

Številne turiste je skupinsko posilstvo študentke na avtobusu decembra lani, ki je zaradi usodnih ran tudi umrla, tako pretreslo, da se na koncu niso odločili odpotovati v Indijo.

"Po novem opažamo dve vrsti turistov, še posebej med ženskami – so tisti, ki menijo, da se takšne stvari dogajajo povsod po svetu, in se s tem ne obremenjujejo preveč, in so tisti, ki jih takšni dogodki prestrašijo in se želijo takšnim situacijam že vnaprej izogniti," je pojasnil Khivani.

Danes je Indija drugačna
"Skrb vzbujajoče je, da se takšne stvari dogajajo sredi belega dne – na avtobusu, v hotelski sobi, v bližini vasi. Vem, da se posilstva dogajajo tudi v drugih državah, a Indija je danes povsem drugačna država, kot je bila leta 1990. Takrat tarča napada niso bili turisti," pa je dejala 44-letna Kanadčanka Šaleni Nigam, ki je v Indijo že večkrat potovala sama, ob naslednjem obisku pa bo najela osebnega varnostnika.