Med žrtvami posilstva v Indiji je vedno več otrok. Foto: EPA
Med žrtvami posilstva v Indiji je vedno več otrok. Foto: EPA
Indija
Po posilstvu dekleta decembra lani, ki je zaradi poškodb umrla, so v Indiji protesti vedno pogostejši. Foto: EPA
Indija
Indijski predsednik je vendarle podpisal zakon, ki za posiljevalce povratnike predpisuje smrtno kazen. Foto: EPA

Deklica je začela uživati tekočino in tekočo hrano, prizadejane rane so se začele celiti. A če se bodo telesne rane zacelile, bodo duševne ostale. Za vedno.

To se je dogajalo 15. aprila v pokrajini Bihar. Deklico sta ugrabila dva moška in jo večkrat posilila, nato pa jo pustili zaklenjeno v stanovanjski hiši, kjer sicer živi njena družina. Deklico so dva dni pozneje rešili sosedje, ki so jo slišali jokati.

Preiskovalci so hoteli z 28 evri podkupiti družino
Dogodek je še dodatno pretresel indijsko javnost, ko je na dan prišla informacija, da so poskušali preiskovalci z 28 evri podkupiti dekličino družino, da posilstva ne bi prijavila. Tako pred policijsko postajo v New Delhiju, kjer sta zaprta osumljenca, kot pred bolnišnico, v kateri je deklica, se je zbrala množica ljudi.

A to še ni vse. Med omenjenimi protesti so nadzorne kamere posnele policista, ki je s kijem udaril starejšo protestnico. Predstojnih policije v New Delhiju je dejal, da so policista že suspendirali.

Posilstva se dogajajo na dnevni ravni
Na žalost se miselnost ljudi ni spremenila. Obnašanje policistov se ni spremenilo. Mnenje politikov se ni spremenilo,” je za CNN izjavil vodja indijske fundacije Population Foundation of India Poonam Muttreja.

Predstavniki nevladnih organizcij se zavedajo, da se stanje v indijski družbi ne bo spremenilo čez noč, saj so razlike med spoloma in položaj žensk “globoko zakoreninjeni v indijski družbi”.

Tako je poročanje o posilstvih v indijskih časopisih stalnica. Med dnevnimi naslovi lahko preberemo naslove, kot so: 16-letno dekle domnevno posilil njen oče; voznika rikše zalotili, ko je posiljeval svojo 10-letno hčer; 19-letni fant posilil 12-letno duševno prizadeto deklico; 25-letni moški posilil svojo sestrično in mož s kislino polil intimne dele svoje žene.

Omenjeni primeri, piše CNN, sicer niso sprožili dodatnih demonstracij, so pa dokaz o vsakodnevnih kršitvah pravic žensk in otrok.

Vse več posilstev otrok
Po podatkih Azijskega centra za človekove pravice se je število posilstev otrok z 2.113 primerov leta 2001 zvišalo na 7.112 v letu 2011. Številka je verjetno precej višja, saj se veliko posilstev bojijo prijaviti.

Bo strožja zakonodaja učinkovita?
Ogorčenje tako svetovne kot indijske javnosti se po decembrskem spolnem napadu na 23-letno študentko, ki jo je posililo šest moških, zaradi hudih poškodb pa je umrla, le še stopnjuje, saj pristojne oblasti po mnenju mnogih ne naredijo dovolj, da bi bile ženske in deklice v Indiji varne.
Morda bo kaj vendarle spremenila pred slabim mesecem sprejeta zakonodaja, ki narekuje strožje kazni za posiljevalce. Za povratnike je zagrožena celo smrtna kazen, zaporna kazen pa za dejanja, ki so povezana s polivanjem kisline, s trgovanjem z ljudmi in zasledovanjem. Kazen velja tudi za policiste, ki namerno kršijo zakon.

Ženske se ne počutijo varne
Po podatkih Združenih narodov se kar 95 odstotkov žensk v Indiji ne počuti varnih. Veliko staršev svojih hčerk ne pošiljajo v šolo, saj se bojijo, da jih bodo na poti v šolo ali iz šole posilili. Nevarne so tudi vožnje z javnim avtobusom in javni toaletni prostori.

Združeni narodi so raziskavo izvedli še pred posilstvom decembra lani, v njej pa je sodelovalo 2.000 žensk in tisoč moških.

Podatki so pretresljivi.

Trije moški med štirimi se strinjajo s trditvijo, “da ženske s svojim oblačenjem izzivajo moške”. Dva med petimi sta se strinjala, da “si ženske, ki se ponoči sprehajajo po ulici, zaslužijo, da so posiljene”. 51 odstotkov moških pa je priznalo, da so že spolno nadlegovali ženske v New Delhiju.