Turčija je ta teden na sever Sirije v boj proti sirskim Kurdom poslala tanke, napada pa tudi z letali in s topništvom. Foto: Reuters
Turčija je ta teden na sever Sirije v boj proti sirskim Kurdom poslala tanke, napada pa tudi z letali in s topništvom. Foto: Reuters
Turška vojska naj bi ubila civiliste

Ranjenih naj bi bilo 50 ljudi. Vas Džub al Kusa je sicer pod nadzorom milic, povezanih s Sirskimi demokratskimi silami (SDF), ki jih podpirajo sirski Kurdi. Turška vojska se s svojimi zavezniki med sirskimi uporniki na severu Sirije bojuje s sirskimi Kurdi in njihovimi zavezniki.

Turška vojaška letala in topništvo so napadla območje pod nadzorom kurdske milice YPG, s čimer Ankara nadaljuje svoje vojaško posredovanje v Siriji, ki ga je ta teden začela skupaj s sirskimi uporniki. Kot sporoča Turčija, je namen posredovanja boj proti t. i. Islamski državi, pa tudi ustavitev napredovanja sirskih Kurdov in preprečevanje širitve ozemlja pod njihovim nadzorom blizu meje s Turčijo. Turčija ima namreč stranko PYD sirskih Kurdov in njihove oborožene sile YPG za teroristično organizacijo, podobno kot to velja za Delavsko stranko Kurdistana (PKK).

Sirski observatorij je v nedeljo še sporočil, da so turška letala napadla območje severno od Manbidža, mesta, južno do Džarablusa, ki so ga sile SDF-ja s podporo ZDA zavzele ta mesec.

V soboto umrl prvi turški vojak
V soboto smo sicer poročali, da je v spopadih med turško vojsko in borci na severu Sirije umrl prvi turški vojak. Ta spopad naj bi bil prvi primer, odkar so turški tanki v sredo vstopili na sirsko območje, so sporočili iz observatorija. Borci, s katerimi se je spopadla turška vojska, naj bi bili Arabci, povezani s Kurdi.

V soboto zvečer se je zgodil še en napad znotraj Turčije. Na civilno letališče južno od pretežno kurdskega mesta Diyarbakir na jugovzhodu države so priletele štiri rakete, ki naj bi jih izstrelili kurdski borci. Rakete so priletele v bližino policijske nadzorne točke, a so povzročile le gmotno škodo. Po poročanju turške tiskovne agencije Dogan žrtev ni bilo.

Turška vojska naj bi ubila civiliste