Erdogan vztraja, da je korupcijski škandal zarota proti njemu in prihodnosti Turčije. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Erdogan vztraja, da je korupcijski škandal zarota proti njemu in prihodnosti Turčije. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Odpuščene policiste, med njimi so tudi vodje ključnih oddelkov, bodo v skladu s polnočnim odlokom nadomestili njihovi kolegi z obrobja prestolnice. Med odstavljenimi policisti so tudi vodje oddelkov za finančni kriminal, organizirani kriminal in boj proti tihotapljenju.

Ukrep je bil sprejet, medtem ko poskuša vlada ustaviti obsežno preiskavo o korupciji, ki predstavlja največjo grožnjo 11-letni vladavini premierja Recepa Tayyjipa Erdogana. V policijski akciji 17. decembra je bilo namreč aretiranih več deset poslovnežev in politikov, med njimi so bili tudi sinovi treh ministrov, ki so zaradi škandala potem odstopili. Od tedaj je bilo odpuščenih ali premeščenih že na stotine policistov.

Aretacije in odpuščanja naj bi bili jasen znak razkola med pripadniki premierja Erdogana in pripadniki Fethullaha Gulna, vplivnega islamskega klerika, ki živi v ZDA. Člani njegovega gibanja Hizmet naj bi imeli po mnenju poznavalcev velik vpliv in močne povezave v policiji in pravosodnem sistemu in celo v Erdoganovi stranki, poroča BBC.

Erdogan: Politična kriza je zarota
Erdogan je pretekli konec tedna politično krizo, ki pretresa njegovo vlado po izbruhu korupcijskega škandala, označil za zaroto zoper turško prihodnost in stabilnost, odgovornost zanjo pa pripisal nasprotnim silam.