Grozote so se dogajale v začetku leta 2010 med rednimi patruljami v pokrajini Kandahar na jugu Afganistana. Foto: EPA
Grozote so se dogajale v začetku leta 2010 med rednimi patruljami v pokrajini Kandahar na jugu Afganistana. Foto: EPA

26-letni Gibbs je bil obsojen po vseh 15 točkah obtožnice, kar samodejno pomeni dosmrtno zaporno kazen, vendar je petčlanska porota nato odločila, da bo po osmih letih in pol lahko že zaprosil za pomilostitev.

Obsodbo so razglasili po 18 mesecih preiskave enega najbolj razvpitih grozodejstev, ki so jih ameriški vojaki zagrešili v desetih letih vojne v Afganistanu.

Gibbs je priznal, da je žrtvam odrezal prste in jih hranil za vojne trofeje, vendar pa je zanikal, da bi želel ubijati. Trdi, da se je le branil pred sovražnim ognjem. Porota je povedala, da so Gibbs in njegovi vojaki ob truplih Afganistancev položili orožje in s tem skušali ustvariti vtis, da je šlo za oborožene borce.

Očrnil podobo ZDA
Po besedah tožilstva je bil Gibbsov odred popolnoma brez nadzora, pri čemer so uživali hašiš, se fotografirali ob truplih Afganistancev in pretepli vojaka, ki jih je prijavil nadrejenim zaradi uživanja mamil.

Med sojenjem je sam v svojo obrambo povedal, da se ograjuje do svojih dejanja med vojno. Rezanje prstov je primerjal s tem, kot če vzameš rogovje jelena, potem ko ga ubiješ.

Tožilstvo je Gibbsa označilo krvi željnega odpadnika, ki je zastraševal soborce in v sebi gojil etnično sovraštvo do tistih ljudi, ki so jih ameriške sile hotele zaščititi pred talibanskimi uporniki. Pentagon je dejal, da se je s tem primerom očrnila podoba ZDA v svetu.