Številni Nigerijci so zaradi izbruha nasilja zbežali od doma. Foto: EPA
Številni Nigerijci so zaradi izbruha nasilja zbežali od doma. Foto: EPA

Nigerijske oblasti so sicer zatrdile, da so 39-letnega Mohameda Jusufa ustrelili, ko je skušal pobegniti, potem ko je policija nekaj ur predtem sporočila, da so ga ujeli. Jusuf je bil vodja islamistične skupine Boko Haram, ki jo oblasti krivijo za nasilne nemire, v katerih je preteklih teden umrlo več sto ljudi.

Omenjena skupina se zavzema za uvedbo stroge različice islamskega prava in želi strmoglaviti vlado, pri tem pa ostro zavrača ideje in vrednote Zahoda. "Mohameda Jusufa so ubile varnostne sile, medtem ko je skušal pobegniti," je za nigerijsko televizijo dejal policijski inšpektor Moses Anegbode.

Člani človekoljubne organizacije Human Rights Watch je pozval k takojšnji preiskavi, ki bi pojasnila okoliščine njegove smrti. "Zunajsodni poboj Jusufa, ki je bil v policijskem skrbništvu, je šokanten primer prezira, ki ga nigerijska policija kaže do vladavine zakona."

Kot je znano, se je nasilje razplamtelo v nedeljo v Baučiju, državi na severu Nigerije, potem pa se hitro razširilo še v druga mesta. Na stotine oborožencev je skušalo zavzeti vladna poslopja, zažigali so policijske postaje in uničevali lastnino. Po navedbah BBC-ja naj bi v nasilju umrlo več kot 300 ljudi, nekateri navajajo tudi številko 600, Rdeči križ pa poroča, da je od doma odšlo okoli 3.500 ljudi.