Veja Islamske države na Sinajskem polotoku je letos ubila tudi hrvaškega državljana Tomislava Salopeka, ki je v Egiptu delal za francosko podjetje. Foto: Reuters
Veja Islamske države na Sinajskem polotoku je letos ubila tudi hrvaškega državljana Tomislava Salopeka, ki je v Egiptu delal za francosko podjetje. Foto: Reuters

Letalska in protiteroristična enota je v operaciji napadla oporišče džihadistov v bližini mesta El-Arish, največjega mesta na severu Sinajskega polotoka, poroča BBC, in uničila tudi njihovo skladišče orožja.

Džihadistična skupina je na Sinajskem polotoku aktivna vse od leta 2011. Sprva se je imenovala Ansar Beit al Makdis (podporniki Jeruzalema), a je po prisegi Islamski državi (IS) spremenila svoje ime in se zavezala, da si bo prizadevala širiti kalifat.

Skupina je svoje dejavnosti okrepila predvsem po padcu predsednika Mohameda Mursija, sicer člana v Egiptu že drugič prepovedane islamske stranke Muslimanska bratovščina. Skupina je na začetku svojega delovanja izvedla več napadov na Izrael, po padcu Mursija pa so se osredotočili predvsem na egiptovsko varnostno službo. Njihov cilj je, da bi zavzeli celoten Sinajski polotok in ga spremenili v provinco IS-ja.

Skupina ima nekaj več kot tisoč članov, ki delujejo v Kairu, Gazi in v Zahodni puščavi. Marca letos je v samo dveh tednih izvedla več kot 31 napadov. Med odmevnejšimi napadi je bila zrušitev potniškega letala z 224 potniki (večinoma Rusi) in člani posadke, med drugim pa so ugrabili in ubili tudi hrvaškega državljana Tomislava Salopeka, ki je v Egiptu delal za francosko podjetje Compagnie Generale de Geophysique (CGG).