Nemcovu v spomin Moskovčani še vedno polagajo cvetje in sveče. Foto: EPA
Nemcovu v spomin Moskovčani še vedno polagajo cvetje in sveče. Foto: EPA
Tri moške so prijeli v Ingušetiji. Foto: EPA

Za umor 55-letnega ruskega opozicijskega voditelja 27. februarja v središču Moskve so oblasti prijele pet moških s Kavkaza, od katerih je moskovsko sodišče dva Čečena, Zaura Dadajeva in Anzorja Gubaševa, obtožilo organizacije in izvedbe umora Nemcova. Dadajev je po navedbah sodišča že priznal vpletenost v umor.

Še tri osumljence so aretirali v ruski republiki Ingušetija, ki meji na Čečenijo, in za njih odredili pripor, še en pa naj bi se v čečenski prestolnici Grozni razstrelil, ko so ga ruske oblasti v noči na nedeljo poskušale prijeti.

Tesen zaveznik Nemcova Ilja Jašin je sicer izrazil dvome, da sta moška dejansko organizirala zločin. Jašin, soustanovitelj stranke Nemcova, meni, da bodo naročniki umora najverjetneje ostali na prostosti, krivdo pa bodo pripisali tistemu, ki je streljal.

Jašin je ob tem zavrnil namigovanja, da bi za umorom lahko stali radikalni islamisti. "Nesmiselna teorija preiskovalcev o islamističnih motivih pri tem umoru ustreza Kremlju in ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu," je zapisal na Twitterju. Ob tem je še dejal, da so tisti, ki stojijo za umorom Nemcova, iz Rusije in celo iz njene vlade.

Teorije zarot
Nekatere teorije zarote namigujejo, da naj bi bil Nemcov ubit zato, ker je obsodil napad islamistov na Charlie Hebdo. A Jašin je zatrdil, da Nemcov sploh ni bil viden kritik radikalnega islama in je svoje napade usmerjal predvsem na Putina in njegovo vlado.

Že sama lokacija umora - v neposredni bližini Kremlja pod strogim varnostnim nadzorom - po mnenju Jašina kaže na to, da morilci niso mogli ravnati brez podpore ruskih oblasti.

Dadajev je bil sicer nekdaj visok pripadnik sil čečenskega notranjega ministrstva. Kadirov je po obtožbi Dadajeva dejal, da je bil zelo veren musliman, ki so ga šokirale karikature preroka Mohameda v reviji Charlie Hebdo. Opisal ga je še kot pravega ruskega domoljuba.

Kadirova je sicer Putin odlikoval z redom časti za njegove poklicne uspehe in dolgoletno dobro delo. Na spletni strani Kremlja novice o odlikovanju še niso objavili.