Homoseksualci v Ugandi vseskozi opozarjajo na svojo kalvarijo. Foto: EPA
Homoseksualci v Ugandi vseskozi opozarjajo na svojo kalvarijo. Foto: EPA

David Cecil je bil že zaslišan na sodišču, saj ni spoštoval zakonov. Njegova igra "Reka in gora" ni imela dovoljenja, sodnik je zavrnil izpustitev na podlagi varščine, poroča BBC.

Omenjena igra prikazuje gejevskega poslovneža, ki ga ubijejo njegovi delodajalci. Uprizorili so jo dvakrat v prestolnici Kampala prejšnji mesec.

Uganda je med tistimi afriškimi državami, ki izstopajo po preganjanju pripadnikov homoseksualne skupnosti. Homoseksualnost je prepovedana, geji in lezbijke pa so nenehna tarča groženj in napadov nestrpnih rojakov.

Oblasti se ne trudijo, da bi olajšale življenje preganjanim homoseksualcem. Ravno nasprotno, skušajo še zaostriti kazni za njihovo spolno usmerjenost. V parlamentu je tako še vedno na mizi predlog zakona, s katerim bi obsojenim za homoseksualna dejanja lahko izrekli dosmrtno zaporno kazen.

Ob prvi predstavitvi leta 2009 je predlog zakona v nekaterih primerih predvideval celo smrtno kazen za homoseksualce, a so po ogorčenju in pritiskih mednarodne skupnosti poslanci opustili ta člen.