LRA je odgovoren za številna grozodejstva. Foto: EPA
LRA je odgovoren za številna grozodejstva. Foto: EPA

Med obiskom v Demokratični republiki Kongo je vodja ZN-a za humanitarne zadeve John Holmes potrdil, da preiskujejo poročila o pokolu v vasi Kpanga na severovzhodu države ob meji z južnim Sudanom in Srednjeafriško republiko, poroča BBC.

Če se bodo govorice o napadu izkazale za resnične, potem bo število žrtev Gospodove uporniške vojske (LRA) v napadih od decembra lani do marca letos naraslo že na 500. V tem obdobju so uporniki ugrabili tudi okoli 300 ljudi, med njimi skoraj polovico otrok, medtem ko so več vaščanov pohabili.

Eden najhujših napadov se je zgodil sredi decembra lani, ko so pripadniki LRA-ja na vzhodu Konga ubili več kot 300 civilistov.

LRA je nastal 1987 v Ugandi in je najprej nameraval strmoglaviti oblast ter vzpostaviti državo, ki bi temeljila na desetih božjih zapovedih, a je prebivalcem severa Ugande prinesel leta trpljenja in strahu, saj je bil odgovoren za številne poboje, mučenja, posilstva in ugrabitve.

Potem ko je ugandska vojska sprožila obsežno ofenzivo, so se uporniki v zadnjih letih pretežno umaknili iz Ugande ter si zatočišče našli na odročnih območjih sosednjega Konga, Srednjeafriške republike in južnega Sudana, kjer zdaj sejejo strah med tamkajšnjimi prebivalci.