Pripadniki LRA-ja so v zadnjih dveh desetletjih posiljevali in pohabljali civiliste, prisilno novačili otroke vojake in pobili na tisoče ljudi. Foto: Reuters
Pripadniki LRA-ja so v zadnjih dveh desetletjih posiljevali in pohabljali civiliste, prisilno novačili otroke vojake in pobili na tisoče ljudi. Foto: Reuters
Joseph Kony
Mednarodno kazensko sodišče v Haagu je za Konyjem in dvema njegovima sodelavcema zaradi zločinov nad civilisti izdalo obtožnico. Foto: EPA

Mednarodna nevladna organizacija Human Rights Watch (HRW) je v svojem poročilu zapisala, da je bilo med ubitimi največ odraslih moških, 13 žensk in 23 otrok, okoli 30 pripadnikov zloglasnega LRA-ja pa je med napadi na 12 vasi v odročnem predelu DR Konga ugrabila okoli 250 ljudi, med njimi najmanj 80 otrok.

Predstavnica HRW-ja Anneke Van Woudenberg je dejala, da je poboj eden najgrozovitejših, kar jih je LRA zagrešil v svoji krvavi 23-letni zgodovini. Čeprav so vojaki LRA-ja poboje zagrešili že decembra, se je o njih razvedelo šele zdaj.

ZN pričakoval napad - nanapačnem kraju
Združeni narodi so slišali govorice, da naj bi LRA izvedel napad okoli božiča in so zato povečali svoje enote v mestih na severu DR Konga, pokol pa se je zgodil v oddaljenih vaseh. Uporniki so bili oblečeni v uniforme kongovskih vojakov in prebivalce vasi prisilili, da so jim kot nosači nosili hrano in druge dobrine čez reko. Kdor ni mogel slediti prisilnemu pohodu, so ga "pustili zadaj" - zvezali in pretepali do smrti z lesenimi koli ali pa ubili z mačetami ali sekirami. Če je kdo poskušal pobegniti, so ga tudi ubili.

Vzorec so krvoželjni uporniki ponovili v več vaseh. Štetje žrtev decembrskega morilskega pohoda se je za HRW ustavilo pri številki 361, drugi aktivisti pa omenjajo večjo številko. Zakaj so ubili toliko ljudi, ni znano. "Ne razumemo, kakšna je njihova strategija, a vemo, da imajo radi ubijanje, uničevanje stvari," je za BBC povedal oče Joseph Nzala, katoliški duhovnik v Tapili.

LRA seje strah in trepet
Ugandski uporniki, ki so se sprva bojevali za teokracijo v Ugandi, osnovano na desetih zapovedih, zdaj sejejo strah in grozo v Sudanu, Srednjeafriški republiki in DR Kongo. Po podatkih Združenih narodov so se ugandski uporniki po letu 2005 zaradi pritiska ugandske vojske umaknili iz svojih oporišč v Ugandi in se umaknili na severovzhod DR Konga, kjer naj bi jih bilo manj kot sto.

Ugandska vojska je decembra 2008 sprožila skupno operacijo z južnosudanskimi in kongovskimi enotami proti LRA-ju in trdi, da je skupino skoraj povsem porazila. Namen operacije, v kateri so logistično in z obveščevalnimi podatki sodelovale tudi ZDA, je bil ubit poveljnik upornikov in njihov vodja Josepha Konyja. Operacija ni bila povsem uspešna, LRA se je razkropil in nadaljuje napade.