Prozahodno usmerjeni ukrajinski protestniki so besni zaradi odločitve ukrajinske vlade. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Prozahodno usmerjeni ukrajinski protestniki so besni zaradi odločitve ukrajinske vlade. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Med policisti in protestniki je izbruhnil fizični obračun. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Množični protesti v Ukrajini

Prestolnico Ukrajine je preplavilo več kot 100.000 protestnikov, katerih sporočilo ukrajinski vladi je bilo jasno: "Mi nismo Sovjetska zveza, smo Evropska unija", "Želim živeti v Evropi" in "Ukrajina je del Evrope".

Nad večdesettisočglavo množico na Evropskem trgu so v zraku plapolale zastave opozicije in Evropske unije. Po pisanju BBC-ja so bile med množico tudi družine z otroki.

Čeprav je policija še dopoldne zagotavljala, da ji bo uspelo zagotoviti javni red in mir, iz Kijeva že prihajajo informacije, da so tako policisti kot protestniki uporabili solzivec. Policisti naj bi se spopadli s skupino protestnikov, ki je skušala prebiti policijsko zaporo in vdreti v poslopje vlade.

Številni med protestniki pozivajo k odstopu predsednika Viktorja Janukoviča in zahtevajo izpustitev nekdanje premierke Julije Timošenko iz zapora. Ta je v petek pozvala k protestom proti odločitvi ukrajinske vlade, potem ko je Kijev v četrtek nepričakovano ustavil priprave na podpis pridružitvenega sporazuma z EU-jem, ki naj bi se zgodil na vrhu vzhodnega partnerstva v Vilni prihodnji teden.

Šahpozicija
Opazovalci se strinjajo, da je ta odločitev posledica pritiskov Rusije. Kremelj, ki si želi, da bi se Ukrajina pridružila carinski uniji pod okriljem Rusije, je zagrozil s trgovinskimi ovirami za ukrajinsko blago, če bi država podpisala sporazum z EU-jem. Poleg tega Ukrajini, ki je energetsko odvisna od uvoza ruskega plina, vedno grozi tudi možnost, da v Moskvi "zaprejo pipico".

Na drugi strani pa ruski predsednik Vladimir Putin vztraja, da je EU tisti, ki pritiska na Ukrajino, da bi podpisala dogovor.

Provladni shod
Le nekaj kilometrov stran od opozicijskega protesta je sicer v nedeljo potekal tudi provladni shod, na katerem se je po pisanju BBC-ja zbralo kakih 10.000 ljudi.

Množični protesti v Ukrajini