Policija od protestnikov zahteva, da se razidejo. Foto: EPA
Policija od protestnikov zahteva, da se razidejo. Foto: EPA
Kijev
Protestniki vztrajajo, da bodo branili Trg neodvisnosti. Foto: EPA

Oblasti so protestnikom postavile ultimat, da se morajo do torka raziti. Policija je medtem že začela odstranjevati protestniške tabore, pri tem pa ni bilo spopadov.

Opozicijski voditelji so svoje privržence pozvali, naj vztrajajo pri protestih in obranijo Trg neodvisnosti, ki je glavno zbirališče protivladnih protestov in prizorišče oranžne revolucije leta 2004.

Predsednik države Viktor Janukovič, ki je tarča protestnikov zaradi zavrnitve pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo, je napovedal, da se bo zaradi protestov, ki trajajo že tri tedne, v torek posvetoval s svojimi tremi predhodniki Leonidom Kravčukom, Leonidom Kučmo in Viktorjem Juščenkom.

Iz opozicijske stranke Batkivščina, ki jo vodi Timošenkova, so sporočili, da so zamaskirani pripadniki varnostnih sil zasedli njihov sedež v Kijevu in pri tem razbili vrata, nato pa odšli z zaseženimi strežniki.

Tiskovni predstavnik policije je sporočil, da na sedežu stranke niso posredovale nobene policijske enote. Ukrajinski mediji namigujejo, da bi lahko bil vdor na sedež delo pripadnikov tajne službe SBU.

Opozicija je po nedeljskih protestih, kjer se je zbralo več sto tisoč ljudi, več vladnih stavb v prestolnici zaprla z barikadami.

"To počnemo zato, da bi predsednik Viktor Janukovič končno slišal naše zahteve," je povedal vodja opozicijske stranke Udar Vitalij Kličko, ki je obiskal osrednji kijevski Trg neodvisnosti, kjer kljub izjemnemu mrazu vztrajajo številni proevropski protestniki. Ti so ulice in pločnike v okolici trga in pred vladnimi stavbami zaprli s hlodi, šotori in avtomobili.

Opozicija zahteva predčasne volitve
V nedeljo se je na ulicah Kijeva zbralo več sto tisoč ljudi, ki so na enem največjih protestnih zborovanj v zadnjih letih zahtevali razpustitev vlade in predčasne volitve.

Po podatkih opozicije se je v nedeljo zbralo najmanj 600.000 ljudi, opazovalci pa njihovo število ocenjujejo na približno 300.000. Protestniki so v središču ukrajinske prestolnice poškodovali tudi kip nekdanjega sovjetskega voditelja Vladimirja Iljiča Lenina.

Varnostne oblasti so se v nedeljo na dejanja opozicije odzvale z uvedbo preiskave zoper posamezne politike, ki naj bi skušali nezakonito prevzeti oblast. "To je poskus Janukoviča, da bi pridobil še več moči," je odločitev komentiral nekdanji zunanji minister in eden izmed opozicijskih voditeljev Arsenij Jacenjuk, a oblast po njegovem prepričanju pripada ljudem, ne predsedniku.

Protestniki so dali Janukoviču na voljo 48 ur za razpustitev vlade. Opozicija zavrača pogovore s predsednikom, dokler ta ne razpusti vlade in izpusti priprtih protestnikov ter dokler ne kaznuje policistov, ki so pred tednom dni nasilno zatrli proteste v središču ukrajinske prestolnice. "To je ultimat ukrajinskega ljudstva, in ne le opozicije," je dejal Jacenjuk.

Policija postavila ultimat protestnikom v Kijevu
Policija postavila ultimat protestnikom v Kijevu