Foto:
Foto:

Odšlo je okoli 50 uslužbencev in članov njihovih družin. Kljub temu naj bi se razmere v mestu Bukavu na vzhodu države, ki so ga prejšnji teden zavzeli uporniki, umirile.

Vladne sile naj bi bile že v neposredni bližini mesta, ki so ga uporniki v nedeljo zapustili. Okoli 100 upornikov, ki so zavzeli Bukavo pripada odpadniškim vojaškim enotam, ki jih vodi general Laurent Nkunda. V zadnjem tednu je v spopadih umrlo okoli 90 ljudi.

Misija ZN-a v DR Kongu (MONUC) je osebje preselila po nasilnih protestih v Kinšasi, ko so prebivalci protestirali proti misiji, ker njihove sile niso preprečile zavzetje Bukava. V Demokratični republiki Kongo je 10.800 vojakov, ki nadzorujejo krhko premirje, ki je lani končalo petletno vojno. Varnostne sile ZN-a sestavljajo vojaki iz več afriških držav, med drugimi tudi iz Južne Afrike.

O mirovnih silah razmišlja tudi EU
O napotitvi vojakov na krizno območje razmišljajo tudi v EU-ju, je povedal belgijski zunanji minister. Lani je okoli 1.100 francoskih vojakov uspešno vpeljalo red v severovzhodnem mestu Bunia, kar je bila prva misija sil EU-ja izven Evrope. Demokratična republika Kongo je nekdanja belgijska kolonija in tretja največja država v Afriki.