Ashley Olsen je na svojem Instagramu redno objavljala fotografije svojega psa Scouta. Policija je beagla našla živega v stanovanju. Foto: Instagram
Ashley Olsen je na svojem Instagramu redno objavljala fotografije svojega psa Scouta. Policija je beagla našla živega v stanovanju. Foto: Instagram
Prav njen fant, Federico Fiorentini, je našel Ashleyjino truplo. Foto: Instagram
Primer ima kar nekaj podobnosti z umorom Meredith Kercher, za katerega so bili sprva obsojeni trije, a so Sollecita in Knoxovo lani oprostili. Foto: EPA

35-letno Olsenovo, ki se je v Italijo preselila s Floride pred tremi leti, da bi bila bližje očetu, predavatelju arhitekture na tamkajšnji umetniški univerzi, so našli golo, zadavljeno in s počeno lobanjo v njenem stanovanju.

Glavni osumljenec je nemudoma postal njen fant, Federico Fiorentini, s katerim je imela burno razmerje, a je imel 42-letni Italijan trden alibi za čas umora. To sicer ni odvrnilo amaterskih detektivov, da ne bi na Instagramu Olsenove Fiorentina, ki je truplo svojega dekleta našel, označevali za hladnokrvnega morilca.

Olsenova je bila na Instagramu izredno dejavna in je redno objavljala utrinke s firenških ulic, svojega psa Scouta, občasno pa tudi Fiorentina. Njena zadnja objava na Instagramu, posneta dan pred smrtjo, je bila grafit "Kiss me hard before you go" ("Poljubi me trdo, preden greš", sicer verz iz pesmi Lane Del Rey Summertime Sadness, op. a.).

Umor priznal
Italijanska policija zdaj meni, da je našla krivca - ponoči so namreč aretirali nezakonitega priseljenca iz Senegala, ki ga je tožilstvo obtožilo umora Olsenove. "Zbrali smo zelo resne dokaze njegove krivde," je po aretaciji 27-letnega Diawa Cheika Tidianeeja na tiskovni konferenci povedal firenški tožilec Giuseppe Creazzo.

Creazzo je povedal, da je Tidianee Olsenovo spoznal v lokalnem nočnem klubu, nato pa sta imela v njenem stanovanju pod vplivom alkohola (in mogoče tudi mamil) sporazumni spolni odnos, preden jo je on ubil. Obdukcija je pokazala, da je bila Američanka zadavljena v zgodnjih petkovih urah, a ker je imela dvakrat počeno lobanjo, bi bile tudi te poškodbe lahko usodne.

Med mučnim in dolgim zasliševanjem, ki se je končalo šele ob 4. uri zjutraj, naj bi Tidianee umor priznal in "v veliki meri" potrdil rekonstrukcijo dogodkov tožilstva, je povedal Creazzo. Tidianee in njegovi odvetniki sicer ne dajejo izjav, naj pa bi policiji povedal, da ni hotel ubiti Olsenove, jo pa je udaril in vrgel na tla potem, ko mu je po seksu rekla, naj zapusti njeno stanovanje, saj se je ustrašila, da bi ju njen fant našel. Tidianee trdi, da ji je nato pomagal v poseteljo, ob njegovem odhodu pa da je bila še živa.

Sumljive podobnosti s primerom Knox
Primer je osem let po podobno sumljivem umoru Meredith Kercher v Perugii pritegnil izjemno pozornost mednarodnih medijev, preiskovalci pa bi se predvsem radi ognili maratonski sagi, ki se je vlekla po umoru 21-letne britanske študentke.

Umora sta bila obsojena Amanda Knox, ameriška sostanovalka Kercherjeve, in njen italijanski fant Raffaele Sollecito, ki sta zaradi tega preživela štiri leta v zaporu, preden ju je italijansko prizivno sodišče lani oprostilo. Resnica je v primeru Knox še vedno zelo zamegljena.

Po navedbah Creazza je Tidianee prišel v Italijo šele pred nekaj meseci, kjer se je pridružil bratu, ki živi v državi že nekaj let. Primer bo verjetno še podžgal napetosti okoli nezakonitega priseljevanja, zaradi katerega se je tudi podpora protipriseljenski Severni ligi v zadnjih mesecih občutno povečala. Edina oseba, ki še vedno sedi za zapahi zaradi umora Kercherjeve, je prav tako Afričan, priseljenec iz Slonokoščene obale Rudy Guede, ki naj bi žrtev pred brutalnim umorom tudi spolno napadel.
Očividci in nadzorne kamere so potrdili, da sta Tidianee in Olsenova skupaj zapustila klub Montecarla in vstopila v njeno stanovanje. Tidianee naj bi po navedbah oblasti tudi vzel telefon Olsenove in vanj vstavil svojo SIM-kartico. A "ključni dokaz" naj bi bil Tidianeejev DNK, ki so ga našli na kondomu in cigaretnem ogorku, ki so ga našli v stanovanju, in ki si je ujemal z DNK-jem pod nohti žrtve.

Tidianee je zaprt v firenškem zaporu, obtožen pa je okrutnega umora. Creazzo je ob tem zanikal navedbe nekaterih medijev, da naj bi bila Olsenova ubita med ponesrečeno erotično igrico.