Svet
()
Morgan Tsvangirai
Tsvangirai je pred dvema letoma sporočil, da ima raka na debelem črevesu. Foto: Reuters

Dodaj v

Umrl glavni zimbabvejski opozicijski politik Tsvangirai

Bil je dolgoletni Mugabejev nasprotnik
14. februar 2018 ob 21:38
Pretoria - MMC RTV SLO, STA

V Južni Afriki je v starosti 65 let umrl vodja glavne zimbabvejske opozicijske stranke Morgan Tsvangirai. Eden izmed podpredsednikov Gibanja za demokratične spremembe (MDC) Elias Mudzuri je dejal, da je bil razlog za smrt rak.

"Z žalostjo sporočam, da smo izgubili ikono in borca za demokracijo," je na družbenem omrežju Twitter zapisal Mudzuri.

Tsvangirai je MDC ustanovil leta 1999. Veljal je za zgodovinskega nasprotnika nekdanjega zimbabvejskega predsednika, 93-letnega Roberta Mugabeja, ki je novembra lani odstopil s položaja. Zaradi kritik režima je bil v času Mugabejeve vladavine večkrat za zapahi. Sam je trdil, da je bil štirikrat tarča poskusa atentata, med drugim leta 1997, ko naj bi ga napadalci skušali vreči skozi okno njegove pisarne.

Zmagal je v prvem krogu predsedniških volitev leta 2008, a zaradi nasilja nad njegovimi privrženci ni nastopil v drugem krogu, s čimer je Mugabeju omogočil nov mandat.

Predvideno je bilo, da bo nastopil tudi na letošnjih predsedniških volitvah kot najresnejši tekmec Mugabejevega naslednika Emmersona Mnangagwe, a je vodenje stranke prepustil enemu izmed treh podpredsednikov Nelsonu Chamisi, zaradi česar so se okrepila ugibanja, da se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo.

Pred dvema letoma je sporočil, da ima raka na debelem črevesu. Zdravil se je v številnih južnoafriških bolnišnicah.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo