Nancy Reagan je bila ameriška ikona  80. let, ko je v osmih letih pustila velik pečat ne samo s svojimi rdečimi kostimi, temveč tudi z velikanskim vplivom na odločitve moža in predsednika Ronalda Reagana. Foto: Reuters
Nancy Reagan je bila ameriška ikona 80. let, ko je v osmih letih pustila velik pečat ne samo s svojimi rdečimi kostimi, temveč tudi z velikanskim vplivom na odločitve moža in predsednika Ronalda Reagana. Foto: Reuters
Ronald in Nancy Reagan v prvem letu bivanja v Beli hiši
Ronald in Nancy Reagan sta v Belo hišo vstopila v času gospodarske depresije in zunanjepolitičnih polomov, ko pa sta osem let pozneje odšla, so bile ZDA nesporna prva velesila sveta tik pred zmago v hladni vojni. Foto: Reuters

Novico o smrti Nancy Reagan je uradno sporočila njena predstavnica za stike z javnostmi Joanne Drake, ki je še razkrila, da bo nekdanja prva dama pokopana v Simi Valley v Kaliforniji poleg moža, 40. ameriškega predsednika Ronalda Reagana, ki je umrl leta 2004. Javnost se bo lahko pred pogrebom poslovila od nje v predsedniški knjižnici Ronald Reagan v omenjenem mestu.

"Zmaj" Bele hiše, a priljubljena med Američani
Nancy Reagan je bila prva dama med letoma 1981 in 1989, pri čemer je postala ena najpriljubljenejših oseb v ZDA, čeprav je bila na začetku mandata tudi tarča ostrih kritik zaradi drage prenove Bele hiše. S svojim nastopom tako v javnosti kot zakulisju je postala ena najvplivnejših prvih dam v zgodovini ZDA.

Kot predsednikova žena je pustila pečat v zavesti Američanov predvsem s sloganom "Samo recite NE" (Just Say No) in kampanjo proti zlorabi mamil, ki so jo v tistem času sprožile ameriške oblasti. Med kritikami in obtožbami se je med Američani najbolj vtisnila v spomin po odvisnosti od astroloških napovedi, po katerih je načrtovala vsa potovanja in javne nastope svojega moža. Nekdanji vodja osebja v Beli hiši Donald Regan je ob izdaji knjige tudi potrdil, da je bil njen vzdevek "zmaj".

Od stranske igralke do vloge prve dame
Živela je v losangeleški četrti Bel Air, v zadnjem času pa je bila slabega zdravja. Njen 52-letni zakon z Reaganom so nekoč opisali kot najlepšo ljubezensko zgodbo v zgodovini Bele hiše. Ko se je par spoznal, sta bila oba igralca. Kot Nancy Davis je snemala filme za družbo MGM, večinoma v stranskih vlogah B-produkcije, pri čemer je tudi spoznala in poročila takratnega filmskega zvezdnika Ronalda Reagana.

Spoznala sta se zaradi komunizma
V prvih letih hladne vojne in protikomunistične gonje senatorja Josepha McCarthyja sta se Nancy in Ronald tudi spoznala. Filmski časopis je namreč leta 1950 objavil seznam komunističnih simpatizerjev, na katerih je bilo tudi ime Nancy Davis. Šokirana igralka je pomoč poiskala pri cehu filmskih igralcev, ki ga je ravno takrat vodil Ronald Reagan, kateremu je pomoto pojasnila ob večerji. Izkazalo se je, da obstaja še ena igralka po imenu Nancy Davis, par pa se je poročil leta 1952.

Po poroki sta se počasi odpovedala filmski karieri in sta vstopila v politiko. Kot republikanec je bil Ronald Reagan osem let guverner sicer izrazito demokratske Kalifornije (1967-1975). Sledila je predsedniška kampanja leta 1980, kjer je viden delež nastopov pripadel tudi Nancy Reagan, mož Ronald pa je prepričljivo porazil Jimmyja Carterja.

Ostala v zavesti ameriške javnosti
Ko so pri možu po koncu predsedniškega mandata odkrili neozdravljivo alzheimerjevo bolezen, je postala odločna zagovornica raziskav in iskanja zdravila za to bolezen. Sama je bila kot prva dama leta 1987 operirana zaradi raka na dojki. V zakonu sta se Reaganovima rodila hči Patti Davis (igralka) in sin Ron Junior (baletnik in televizijec), s poroko leta 1952 pa je postala tudi mačeha dvema otrokoma iz Ronaldovega prvega zakona. S skrbjo za hudo bolnega moža je postala simbol ozaveščanja za oskrbo ostarelih v ZDA.