Dragan Vasiljković v Avstraliji uporablja ime Daniel Sneddon. Foto: EPA
Dragan Vasiljković v Avstraliji uporablja ime Daniel Sneddon. Foto: EPA

V začetku meseca je avstralsko sodišče ugodilo pritožbi nekdanjega poveljnika posebnih srbskih enot na Hrvaškem Dragana Vasiljkovića in tako zavrnilo zahtevo hrvaških oblasti po njegovi izročitvi, da bi mu lahko sodili zaradi domnevnih vojnih zločinov proti civilistom, hrvaškim vojakom in zapornikom med vojno na Hrvaškem.

Sodišče je odločitev, da 54-letnega Vasiljkovića izpustijo na prostost, utemeljilo s trditvijo, da obstaja resna možnost o pristranskem sojenju na Hrvaškem, ker je pripadnik srbskega naroda.

"Avstralija ne bo zavetišče za kriminalce"
Avstralsko notranje ministrstvo se je na zahtevo Hrvaške zdaj pritožilo na odločitev sodišča in pojasnilo, da avstralska vlada resno obravnava mednarodno sodelovanje na področju kriminala in obtožbe o vojnih zločinih. Ministrstvo je ob tem izrazilo skrb, da Avstralija ne bi postala varno pribežališče za osumljene kriminalce.

Vasiljković, ki ima avstralsko in srbsko državljanstvo, zanika vse obtožbe. Po izpustitvi na prostost je napovedal, da bo preostanek življenja namenil boju za to, da noben Avstralec ne bo nikoli več prestajal krivice, ki se je zadnja tri leta, ko je bil v priporu, dogajala njemu.