Nazarbajev se je povzpel od železarja do člana sovjetskega politbiroja in nazadanje do voditelja energetsko bogate države. Foto: EPA
Nazarbajev se je povzpel od železarja do člana sovjetskega politbiroja in nazadanje do voditelja energetsko bogate države. Foto: EPA
Astana
Nova prestolnica Astana je eden izmed glavnih simbolov novega Kazahstana. Foto: EPA

70-letni Nazarbajev je na oblasti v srednjeazijski državi že 20 let in bi se ob uspehu referenduma izognil predsedniškim volitvam, ki bi morale potekati leta 2012. Po pričakovanjih naj bi referendum razpisali marca in skorajda nobenega dvoma ni, da je avtokratskemu Nazarbajevu zagotovljena zmaga.

"Kot ves naš narod tudi mi, poslanci, povezujemo uspešno prihodnost naše države samo s teboj in tvojim imenom," se je glasilo sporočilo parlamenta, v katerem od zadnjih volitev leta 2007 ni nobenega poslanca opozicije, saj tam kraljuje vladajoča stranka Nur Otan.

"Nate naslavljamo poziv, prvi predsednik, vodja naroda, ustanovitelj in oblikovalec naše neodvisnosti, ki si neprecenljivo prispeval k utrditvi Kazahstana, za razpis referenduma," so še dejali poslanci.

V skladu s kazahstansko zakonodajo lahko referendum predlaga parlament ali javnost, ki mora za referendumsko pobudo zbrati 200.000 podpisov. Zbiranje podpisov se je začelo v ponedeljek in do zdaj naj bi zbrali že 150.000 podpisov.

Gospodarski napredek in nazadovanje demokracije
Prebivalci Nazarbajeva kličejo "Papa" in so bili med njegovim vodenjem države priča znatni gospodarski rasti ter tujim vlaganjem v vrednosti 150 milijard dolarjev, ki so se večinoma stekle v naftne in plinske posle.

Rojaki ga celo primerjajo z indijskim voditeljem Mahatmo Gandijem in s turškim reformatorjem Kemalom Ataturkom, vidijo ga kot nacionalnega junaka, ki mu je uspelo preroditi narod. Svoje priljubljenosti sicer ni nikoli dal na zakonito preizkušnjo, saj nobene volitve do zdaj niso bile svobodne.

Na zadnjih volitvah leta 2005 ga je podprlo 91 odstotkov volivcev, letos pa si je podelil še naziv vodje naroda, kar mu omogoča imuniteto tudi po tem, ko se bo poslovil od oblasti, kar pa se očitno še ne bo zgodilo tako kmalu.

Kazahstan je pod Nazarbajevom doživel velik gospodarski napredek, številni kritiki in organizacije za človekove pravice ob tem opozarjajo, da v državi ni nobene politične konkurence in neodvisnih medijev, saj so opozicijski aktivisti in novinarji nenehno tarča nadlegovanja.