Alexander Van der Bellen (levo) in Norbert Hofer (desno) se bosta na volitvah znova soočila jeseni. Foto:
Alexander Van der Bellen (levo) in Norbert Hofer (desno) se bosta na volitvah znova soočila jeseni. Foto:
Gerhart Holzinger
Odločitev ustavnega sodišča je sporočil njegov predsednik Gerhart Holzinger. Foto: EPA
Avstrija bo ponovila volitve

"Volitve so temelj naše demokracije," je ob razglasitvi sodbe poudaril predsednik avstrijskega ustavnega sodišča Gerhart Holzinger in dodal, da mora njegova odločitev "služiti zgolj enemu cilju - povrnitvi zaupanja v pravno državo in s tem krepitvi demokracije".

Ustavno sodišče je tako ugodilo pritožbi stranke svobodnjakov FPÖ, da je v postopku volitev, ki so bile 22. maja, prišlo do nepravilnosti. Za svobodnjake so bili sporni predvsem izidi volitev po pošti, saj da so povezani z več nepravilnostmi, od predčasnega odprtja ovojnic z glasovanja po pošti do oporečnega štetja glasovnic.

Notranje ministrstvo je kot mogoča datuma novih volitev naznanilo 25. september ali 2. oktober.

Volilne kršitve
Sprva je imel Hofer sicer malenkostno prednost, a ko so začeli šteti okoli 700.000 glasovnic, ki so prispele po pošti, so te izid prevesile v korist Van der Bellna. FPÖ se je pritožil zaradi domnevnih kršitev v kar 94 od 117 volilnih okrožij, njegov predsednik Heniz-Christian Strache pa je podal 150 strani dolgo tožbo.

Razlika med 54-letnim kandidatom svobodnjakov (FPÖ) Norbertom Hoferjem in 72-letnim neodvisnim kandidatom Alexandrom Van der Bellnom je bila na koncu 30.863 glasov v korist zadnjega. Van der Bellen je zmagal z najmanjšo razliko, odkar v Avstriji (1951) predsednika države volijo na neposrednih volitvah.

"Nihče ni poraženec in nihče zmagovalec"
Van der Bellen bi moral sicer 8. julija prevzeti mesto od zdajšnjega predsednika Heinza Fischerja, a bo zdaj predsedovanje do izvolitve novega predsednika prevzelo tričlansko predsedstvo državnega sveta. "Bili so dnevi in tedni, polni bolečine, ki so se končali z jasnim pojasnilom," je še dejal Fischer. Dodal je, da so imeli ustavni sodniki "neverjetno težko nalogo", ki so jo opravili tako, da je "sam kot predsednik države ponosen".

Avstrijski kancler Christian Kern je dejal, da je treba odločitev ustavnega sodišča spoštovati in da ne bi smela biti povod za kakršna koli čustva ali očitke. Ustavnim sodnikom se je zahvalil, da so razsodbo sprejeli "hitro, objektivno in transparentno".

Van der Bellen: Zmagal bom tudi septembra
Vodja volilnega štaba Van der Bellna Lothar Lockl je izrazil prepričanje, da bo van der Bellen zmagal tudi na ponovljenih volitvah. "Vse, ki si želijo, da bo Van der Bellen novi avstrijski predsednik, že danes rotim: Udeležite se našega državljanskega gibanja in pojdite zagotovo volit," je dejal Lockl. Priznal je tudi, da so številni državljani gotovo "jezni, ker bodo morali ponovno na volitve". A krivda je na strani vodij komisij volilnih okrajev, ki "niso bili sposobni v celoti spoštovati volilne zakonodaje", je še dejal. Odzval se je tudi Van der Bellen in izrazil prepričanje, da bo zmagal tudi na ponovljenih predsedniških volitvah: "22. maj je zgodovina, konec septembra bomo vse ponovili".

Predsednik svobodnjakov Heinz-Christian Strache je na novinarski konferenci v odzivu na odločitev ustavnega sodišča poudaril, da ni razloga za slavje. Razsodba ustavnega sodišča je po njegovem mnenju zmaga prava in demokracije. Tudi Strache je dejal, da so ustavni sodniki pritožbo svobodnjakov obravnavali "hitro, preudarno in transparentno". Generalni sekretar stranke Hebert Kickl je dejal, da so svobodnjaki pripravljeni na ponovljeni drugi krog predsedniških volitev.

Avstrija bo ponovila volitve