Hofer je v drugem krogu osvojil 49,7 odstotka glasov, v njegovi stranki pa opozarjajo na več nepravilnosti, ki naj bi se dogajale. Foto: Reuters
Hofer je v drugem krogu osvojil 49,7 odstotka glasov, v njegovi stranki pa opozarjajo na več nepravilnosti, ki naj bi se dogajale. Foto: Reuters
false
Če bi Hofer zmagal, bi bila Avstrija prva članica EU-ja s skrajno desnim predsednikom. Foto: Reuters

Skrajno desničarska stranka se je pritožila, saj je njen kandidat Norbert Hofer tesno izgubil proti nekdanjemu predsedniku avstrijskih Zelenih Alexandru Van der Bellnu. Ta je namreč osvojil 50,3 odstotka glasov, Hofer pa 49,7 odstotka. Hofer je v drugem krogu tako dobil le 30.863 glasov manj kot Van der Bellen.

FPÖ sicer trdi, da je na volitvah prišlo do več nepravilnosti, od predčasnega odprtja ovojnic z glasovanja po pošti do štetja glasovnic. Rezultat je bil sicer tako tesen, da so končne izide prinesli ravno glasovi po pošti.

FPÖ naj bi branil temelje demokracije
Predsednik stranke Heinz-Christian Strache je na novinarski konferenci na Dunaju odločitev utemeljil z "več kot grozljivim obsegom nepravilnosti". "Nismo užaljeni poraženci. Gre za varstvo temeljev demokracije," je dejal in izpostavil, da bi brez nepravilnosti Hofer lahko postal predsednik države, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pritožba FPÖ-ja obsega 150 strani.

Kot poroča AFP, oblasti že proučujejo več primerov domnevnih nepravilnosti, med katerimi naj bi šlo v glavnem za omenjeno predčasno odpiranje ovojnic, kar pa naj ne bi spremenilo izida.

Z ustavnega sodišča so že sporočili, da načrtujejo objavo odločitve glede današnje pritožbe FPÖ-ja do 8. julija, ko naj bi Van der Bellen prevzel mesto predsednika od Heinza Fischerja.

Ustavno sodišče lahko odredi ponovitev volitev v spornih volilnih okrožjih, če ugotovi, da je prišlo do nepravilnosti, ki so vplivale na volilni izid, poroča nemška tiskovna agencija DPA.