Indija je država z največjo umrljivostjo porodnic: ob rojstvu otroka jih vsako leto umre 50.000, kar predstavlja 17 odstotkov vseh smrti porodnic na svetu. Foto: EPA
Indija je država z največjo umrljivostjo porodnic: ob rojstvu otroka jih vsako leto umre 50.000, kar predstavlja 17 odstotkov vseh smrti porodnic na svetu. Foto: EPA
Podatki kažejo, da vsako leto umre kar 1,4 milijona indijskih otrok, mlajših od pet let. Foto: EPA

To ni prvič, da poročajo o velikem številu mrtvih novorojenčkov v bolnišnici, ki leži okoli 300 kilometrov severno od prestolnice Zahodne Bengalije, Kolkate. Zaradi encefalitisa oz. vnetja možganskega tkiva je pretekli mesec v tej bolnišnici, sicer znani po pogostih smrtih novorojenčkov, ob rojstvu umrlo 23 otrok, leta 2011 pa je bilo v njej več kot 60 smrtnih primerov.

Indija se že leta spopada z visoko stopnjo umrljivosti dojenčkov. Po nekaterih ocenah v njej vsako leto umre 1,4 milijona otrok, mlajših od pet let. Stopnja umrljivosti dojenčkov Indije je bila leta 2012 za 25 odstotkov višja od svetovnega povprečja zadnjih 35 let, kažejo podatki Svetovne banke.

Kot kaže zadnje poročilo Združenih narodov o uresničevanju razvojnih ciljev za novo tisočletje, si Indija sicer na različne načine prizadeva zmanjšati revščino ter smrtnost otrok in porodnic, vendar je pri tem le delno uspešna.

Indija tudi v boju z najstniškimi nosečnostmi in smrtjo porodnic
Ena izmed perečih težav, povezanih z visoko stopnjo umrljivosti indijskih novorojenčkov, je tudi veliko število najstniških nosečnosti. Rojevanje otroka v najstniških letih, sploh če gre za več nosečnosti v krajšem večletnem obdobju, predstavlja večje tveganje za smrt otroka. Najstniško nosečnost pogosto povezujemo s prezgodnjim porodom, smrtjo v zibki, nizko porodno težo otrok, spontanim splavom in različnimi boleznimi. Tveganje za smrt v zibki in smrt v prvih tednih življenja je pri novorojenčkih, rojenih materam, mlajšim od 20 let, kar za 50 odstotkov večje kot pri novorojenčkih mater, starih od 20 do 29 let.

Indija ima tudi izjemno visoko stopnjo umrljivosti porodnic: vsako leto jih ob porodu umre 50.000, na drugem mestu sledi Nigerija s 40.000 smrtmi.