Turška vojska je morala dodatno zavarovati mejo. Foto: Reuters
Turška vojska je morala dodatno zavarovati mejo. Foto: Reuters
V Turčijo se je pred vojno v Siriji zateklo že skoraj milijon beguncev. Foto: Reuters
Sirija
Državljanska vojna v Siriji poteka že tri leta in pol. Foto: Reuters
Kurdi iz Sirije bežijo v Turčijo

Turčija je v petek odprla svojo mejo za sirske begunce, ki v strahu pred napadom IS-ja bežijo iz kurdskega mesta Kobani. Visoki komisar ZN-a za človekove pravice Zeid Raad Al Husein je sporočil, da se pripravljajo na možnost, da bo v prihodnjih dneh mejo prestopilo več sto tisoč beguncev.

"Povsod okoli nas se je obstreljevalo. Bili smo v mestu, ko nas je IS napadel, in pobegnili smo. Mesto smo zapustili v naglici," je po poročanju Al Džazire dejal sirski begunec Feride Ibrahim. IS, ki nadzira velike dele Sirije in Iraka, naj bi v zadnjem tednu že zasedel več deset vasi okoli Kobanija, znanega tudi kot Ajn Al Arab. Mesto je bilo sicer do zdaj bolj ali manj mirno, zato se je vanj zateklo do 200.000 notranje razseljenih ljudi.

Vodja sirske Kurdske demokratične zveze Mohamed Saleh Muslim je pozval k mednarodni podpori v boju proti IS-ju. "Kobane se sooča z najhujšim in najbolj barbarskim napadom v svoji zgodovini," je dejal. "Vse, ki branijo človeške in demokratične vrednote, Kobani poziva, naj mu stojijo ob strani in ga nemudoma podprejo. Prihodnje ure bodo odločilne," je dodal.

Strateški položaj mesta
Kot poroča BBC, bi zavzetje mesta IS-ju omogočil nadzor nad daljšim pasom na sirsko-turški meji. Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji medtem poroča, da se je v nasprotni smeri kot begunci napotilo najmanj 300 kurdskih borcev, ki se bodo v obrambi mesta pridružili sirskim Kurdom. Observatorij je v soboto sicer še sporočil, da je IS ubil najmanj 11 Kurdov, usoda 800 prebivalcev, ki so pobegnili iz okoliških vasi, pa naj bi bila neznana. Ubitih naj bi bilo tudi 18 borcev IS-ja, navedbe observatorija povzema Al Džazira.

Turčija, ki meji tako na Irak kot na Sirijo, je od začetka državljanske vojne v Siriji pred tremi leti sprejela že več kot 847.000 beguncev, odprtje meje v petek pa je pomenilo še dodaten priliv ljudi, ki iščejo zatočišče. Številni so se zatekli v južno turško pokrajino Sanliurfa.

Turške oblasti so morale z vodnim topom in solzivcem posredovati proti množici, ki se je v podporo beguncem zbrala ob meji. Policija je tovrstno posredovanje utemeljila s tem, da je morala posredovati proti kurdskim borcem, ki so se želeli prebiti čez mejo v Sirijo in tam sodelovati v boju proti Islamski državi.

Kurdski protestniki želijo v Sirijo



Begunci bežijo v Turčijo

Kurdi iz Sirije bežijo v Turčijo