Sodelavci volilne komisije morajo prešteti še večino od 23.000 skrinjic. Foto: Reuters
Sodelavci volilne komisije morajo prešteti še večino od 23.000 skrinjic. Foto: Reuters

Iz neodvisne volilne komisije so sporočili, da je ustavitev štetja posledica "nesporazuma", a podrobnosti niso navedli. Ponovno štetje vseh 8,1 milijona glasov se je začelo v četrtek, s čimer se želijo v Kabulu izogniti politični krizi, ki je grozila, potem ko sta se za zmagovalca razglasila oba kandidata, Abdulah Abdulah in Ašraf Gani.

Preštevanje glasov naj bi trajalo od dva do tri tedne, pri čemer naj bi na dan pregledali okoli tisoč skrinjic. Pri prevozu skrinjic pomagajo pripadniki zveze Nato.

V ponovno štetje sta privolila oba kandidata ob posredovanju ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja, ki je pred kratkim obiskal Afganistan.

V prvem krogu, aprila, je največ glasov dobil nekdanji zunanji minister Abdulah, ki pa se je po junijskem drugem krogu pritožil, da se je zgodila volilna prevara. Po delno preštetih glasovih drugega kroga je slavil nekdanji finančni minister in ekonomist pri Svetovni banki Gani.

Čeprav uradni razlogi za prekinitev štetja niso znani, pa BBC poroča, da so predstavniki Ganijevega tabora za kratek čas zapustili preštevanje zaradi spora pri pregledovanju glasovnic.

V Afganistan se je zaradi zastoja vrnil posebni ameriški odposlanec James Dobbins, ki se bo srečal z obema kandidatoma in ju poskušal pripraviti do oblikovanja vlade narodne enotnosti, ko bo ponovno štetje končano.