Abdulah trdi, da so bile volilne skrinjice napolnjene s ponarejenimi glasovnicami. Foto: Reuters
Abdulah trdi, da so bile volilne skrinjice napolnjene s ponarejenimi glasovnicami. Foto: Reuters
Ašraf Gani
Ašraf Gani je nekdanji finančni minister in ekonomist Svetovne banke. Foto: Reuters

"Smo ponosni, spoštujemo glasovanje ljudi, smo zmagovalci," je Abdulah sporočil privržencem, ki so se zbrali v Kabulu. "Ne bomo sprejeli goljufivega izida - ne danes ne jutri, nikoli," je še zatrdil.

Abdulah je pozval k enotnosti države v času, ko se pripravlja na naslednika predsednika Hamida Karzaja, ki je Afganistan vodil zadnjih deset let.

"Ne želimo si delitve Afganistana, želimo ohraniti narodno enotnost in dostojanstvo Afganistana," je poudaril Abdulah. Dodal je: "Ne želimo si državljanske vojne, ne želimo si krize. Hočemo stabilnost, narodno enotnost, ne delitev."

Spor med tekmecema v drugem krogu predsedniških volitev je sprožil bojazen pred morebitnim izbruhom etničnih nemirov in spopadov med vojaškimi poveljniki, ki jim je bil Afganistan priča med državljansko vojno med letoma 1992 in 1996.

V ponedeljek je volilna komisija objavila prve delne izide volitev, ki kažejo na zmago Ganija s 56,4 odstotka glasov, medtem ko jih je 43,5 odstotka prejel Abdulah, ki je zmagal v prvem krogu, a takrat dobil premalo glasov za zmago.

Po podatkih volilne komisije se je drugega kroga volitev udeležilo več kot osem od skupno 13,5 milijona volilnih upravičencev.

Misija ZN-a v Afganistanu je sporočila, da je še prenaglo za razglasitev zmage, zato je oba kandidata pozvala k zadržanosti.

Gani je pozdravil ponedeljkovo objavo "zakonitih in kredibilnih" izidov in ob tem izrazil pripravljenost na ponovno štetje.

ZDA svarijo z ukinitvijo pomoči
Z Abdulahom se je po telefonu pogovarjal ameriški predsednik Barack Obama in dejal, da ZDA pričakujejo temeljito preiskavo obtožb o volilni prevari. Abdulaha je posvaril, da bi morebitno nasilje lahko pomenilo konec ameriške finančne in varnostne pomoči Afganistanu.

Ameriški državni sekretar John Kerry pa je opozoril, da bi Afganistan v primeru nezakonitega prevzema oblasti ostal brez mednarodne pomoči.

Kerry je izrazil zaskrbljenost zaradi poročil o protestih v Afganistanu in namigih o "vzporedni vladi". "Vsakršno dejanje prevzema oblasti z nezakonitimi sredstvi bo Afganistan stalo finančne in varnostne podpore ZDA in mednarodne skupnosti," je še dejal Kerry.

V samomorilskem napadu na vzhodu Afganistana je bilo ubitih 16 ljudi, med njimi štirje pripadniki sil zveze Nato ter 12 Afganistancev, dva policista in deset civilistov. Osem civilistov, med njimi otrok, je bilo ranjenih. Tarča napada so bili češki pripadniki Isafa v okrožju Bagram, je povedal tiskovni predstavnik oblasti v provinci Parvan.