Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je opozoril tudi na krčenje vojaških proračunova zaradi svetovne gospodarske krize. Foto: Reuters
Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je opozoril tudi na krčenje vojaških proračunova zaradi svetovne gospodarske krize. Foto: Reuters
Vrhu EU-ja: »Obžalujemo in obsojamo«

"Kriza v Egiptu je razkrila, da je to nujno! Na nobeni strani Atlantika ne smemo vzbujati vtisa, da imamo v bistvu v tej regiji raje avtoritarne režime oziroma diktature kot pa vlade, ki bi bile izvoljene na svobodnih volitvah," je v otvoritvenem nagovoru münchenske varnostne konference dejal Karl-Theodor zu Guttenberg.

Legitimne zahteve, ki jih Evropa in ZDA podpirajo
Pri tem je odločno podprl demokratična prizadevanja "v Tuniziji, Egiptu in drugih državah, kjer ljudje zahtevajo več svobode, več pravičnosti ter demokracije". Egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka in njemu zveste varnostne sile je še pozval, naj spoštujejo pravico ljudi do svobodnega zbiranja. "To so legitimne zahteve, ki jih Evropejci in Američani lahko samo podpremo," je še dodal.

Tudi generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je v svojem nagovoru pozval Mubaraka, naj omogoči "miren prehod v demokracijo". Poudaril je, da Severnoatlantsko zavezništvo tudi od svojih partnerjev pričakuje, da bodo spoštovali človekove pravice in vladavino prava. "Demokracija je mnogo več kot zgolj vladavina večine, je tudi spoštovanje manjšin, človekovih pravic in vladavine prava," je dejal.

Neizogibne velike spremembe
Hkrati je opozoril, da je ob ljudskih vstajah v arabskem svetu na kocki celotna svetovna ureditev. "Izidi teh nemirov so nejasni, dolgoročne posledice pa nepredvidljive. Ampak nekaj je jasno - tisto, kar je bilo včeraj povsem znano, danes več ni. Dogajajo se tektonski premiki," je dejal generalni sekretar Nata.

Rasmussen se je posvetil tudi vplivom finančne krize na obrambne proračune držav članic Nata in zlasti evropske članice opozoril, da krčenje obrambnih proračunov ne bo prineslo nič dobrega. "Več kot 20 let po padcu Berlinskega zidu tvegamo, da bomo imeli šibko in razdeljeno Evropo, česar pa si Evropa enostavno ne more privoščiti," je dejal.

Evropa zaostaja za azijskimi silami
Danec je pri tem opozoril, da medtem ko države v Evropi zmanjšujejo svoje obrambne proračune, jih Kitajska in Indija na drugi strani močno povečujeta. Kitajska je svoje izdatke za vojsko potrojila, Indija pa jih je povečala za 60 odstotkov.

Vrhu EU-ja: »Obžalujemo in obsojamo«